Tudtad? Ennyit ér pénzben egy olimpiai arany

Bajnoknak lenni nem pusztán erkölcsi győzelmet jelent, de jelentékeny anyagi vonzata is van annak, ha egy sportoló a szakma csúcsára érkezik.

Megbecsülés illeti a bajnokokat

Az olimpián - a világ legnagyobb és legrangosabb sporteseményén - való részvétel már önmagában is hatalmas kitüntetés egy sportoló számára. A versenysorozaton ugyanis eleve csak azok számára lehetséges a megmérettetés, akik sportágukban csúcsteljesítményt képesek produkálni. Ha azonban egy versenyző még impozáns helyezést is elér az olimpián, akkor voltaképpen eléri a halhatatlanságot: a történelemkönyvek lapjaira kerül, hazája pedig élete végéig nem múló hálával gondol rá. Az erkölcsi, emberi megbecsülés azonban csak az egyik, de nem feltétlenül a legfontosabb vagy legjelentősebb aspektusa egy olimpiai győzelemnek. Ugyanennyire lényeges, hogy egy-egy sportág kiemelkedő képviselői megfelelő anyagi juttatásban is részesüljenek akkor, ha egy olimpián sikerül elhódítaniuk az arany-, ezüst- vagy bronzérmet.

Magyarországon tavaly december 8-án emelték meg utoljára az olimpiai aranyérem után folyósított járadék összegét. Akkor a Magyar Közlöny tudatta, hogy az összeg 35 millió forintról 50 millió forintra emelkedett. Természetesen a sport- és a civil társadalmat is megosztja, hogy ez az összeg sok-e vagy kevés, mindenesetre ez a téma is ékesen bizonyítja, hogy minden csak nézőpont kérdése.

Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója például ekként nyilatkozott a kérdésről az Indexnek: "Én azt gondolom, hogy a kormány nem sokat kockáztat, mert egyre nehezebb ezeket az érmeket megszerezni. Ez a lényeg. A másik meg az, hogy annak idején, amikor pártunk és kormányunk az 1976-os montreali olimpia után engem is honorált, amikor én is aranyérmes lettem a vízilabdacsapattal. Akkoriban a legolcsóbb lakótelepi lakásban 40 000 forint volt egy négyzetméter, és én a jutalmamból, a 60 000 forintból egy klozetet tudtam volna venni egy ilyen lakásban."

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk még nem ért véget!

Oldalak

  • 1
  • 2