Az igazság a nullkalóriás élelmiszerekről – Tényleg létezik olyan étel, amitől fogyunk?
Sokat beszélünk az úgynevezett nullkalóriás, illetve negatív kalóriás élelmiszerekről, amelyekből a legenda szerint bármennyi ehetünk, mégis fogyni fogunk. Nem árt azonban tisztában lennünk a fogalom valódi jelentésével.
Kalóriák és álomalak
A legtöbben akkor kezdünk el a kalóriák kérdésével foglalkozni, ha fogyni vagy éppenséggel hízni szeretnénk. A képlet nagyon egyszerű: ahhoz, hogy fogyjunk, kevesebb kalóriát kell bevinnünk, mint amennyit elégetünk.
A különböző élelmiszerek fontos tápanyagokkal látják el a szervezetet, amelyeket három fő kategóriába sorolunk – a szénhidrátok, zsírok és fehérjék felelősek azért, hogy energiával lássák el a szervezetet. A kalória valójában egy mértékegység, amellyel a különböző élelmiszerekben, illetve a testünk szöveteiben található energia mennyiségét jelezzük. Vagyis kalóriát viszünk be az étkezéssel, illetve kalóriát égetünk el mindenféle fizikai tevékenységgel.