Felmérések szerint a nők 40%-kal több időt töltenek fizetetlen munkával, mint a férfiak

És a te otthonodban ki végzi a fizetés nélküli munka nagy részét? Hogy mi az a fizetés nélküli munka? Jellemzően a takarítás, a mosás, főzés, bevásárlás és persze, a gyereknevelés.

Nagy mértékben a nők feladata

Annak ellenére, hogy a legtöbb nő ma már teljes munkaidőben dolgozik, nagy arányban vállalnak többet ezekből a háztartási munkákból és hetente sokkal több órát dolgoznak, mint a férfiak, azonban a munka otthoni részéért nem jár fizetés. Tanulmányok kimutatták, hogy a világjárvány még tovább súlyosbította ezt az egyenlőtlenséget a munkamegosztásban.

A Covid-járvány még több láthatatlan munkát eredményezett, mivel több nő zsonglőrködik a fizetett munka és a fizetetlen otthoni feladatok között. Egy 2021 májusában készült tanulmány szerint világszerte a nők ma 40%-kal több időt töltenek fizetetlen munkával, mint a férfiak. Az Understanding Society által 2020-ban végzett tanulmány kimutatta, hogy áprilisban és májusban az Egyesült Királyságban a nők átlagosan heti 15 órát töltöttek házimunkával, míg a férfiak 10 órát. A gyermekgondozással és a gyerekekkel való otthoni tanulással a nők közel kétszer annyi időt töltöttek a férfiakhoz képest, a nők heti 20,5 órát, míg a férfiak csak 12 órát.

Lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2