Lifestyle

Hogyan tud egy közepesen pocsék film első lenni a Netflixen? Lehet, hogy te is pont ezért nézed meg őket

A legutóbbi hosszú hétvégén feláldoztam magam, és megnéztem Lindsay Lohan legújabb filmjét, aminek alapból a közelébe se mennék. Az ír kívánság először ezüstérmes lett a Netflix toplistáján, de aztán felkapaszkodott a dobogó tetejére. Nem ez az első közepesen gyatra film, ami el tudta ezt érni. Ideje volt tehát megnézni, miért is vonzódunk a kommersz alkotásokhoz olykor.

Sok pszichológiai szempont szerepet játszhat, és megpróbáltuk őket kibogozni

Szerkesztőként mostanság belevágtam egy cikksorozatba, és én állítom össze, melyek a legnézettebb filmek Magyarországon a Netfixen az adott héten. Ezeknél néha azért igazán fel szoktam húzni a szemöldökömet. Na, nem az egekig, viszont abszolút érdekes látni, miképp fogyasztanak tartalmat a magyarok, na meg az egész világ.

A Netflix a digitális forradalom egyik úttörője, ami megváltoztatta a szórakoztatás fogyasztásának módját azzal, hogy hatalmas választékot kínál filmekből, tévéműsorokból és dokumentumfilmekből.

Ezzel persze beindított egy láncreakciót, és a Netflix mellett a többiek is akartak egy szeletet a tortából. Ez elfajult, és súlyos pénzeket kellene kifizetned azért, ha mindegyik elérhető streaming-szolgáltatóra elő szeretnél fizetni.

A torrentezést egyszer már sikerült lenyomni a víz alá, de nem süllyedt a mélybe, mint Leonardo DiCaprio a Titanicban, hanem újra felszínre tört, pont a tengernyi streaming-platform miatt. A torrentezők úgy vannak vele, hogy ha ők például csak az Oppenheimer című filmre kíváncsiak a SkyShowtime kínálatában, akkor ezért nem fognak előfizetni az egész szolgáltatásra. Természetesen nem támogatjuk az illegális letöltést, de azért valljuk be őszintén, valamilyen szinten igazuk van.

Persze ott van az online kölcsönzés, és maradjunk akkor az Oppenheimernél. Ha Cristopher Nolan alkotását szeretnénk csak megnézni, ami ugye tarolt az Oscaron, akkor 2300 forintért tudjuk HD-ban kikölcsönözni az interneten. Ez azért vicces, mert a SkyShowtime előfizetés csupán 1999 forint egy hónapra, így ha valami, hát a kölcsönzés jelentősen nem éri meg.

A streaming-felületek közül még mindig a Netflix a legnépszerűbb, és Magyarországon szintén ők rendelkeznek a legtöbb előfizetővel. Sokat köszönhetünk nekik, de miért szabadítanak ránk olykor ormótlanul gagyi filmeket? A válasz egyszerű: mert ilyenekre is vevő a nagyközönség. Sőt, ezek a közepes alkotások olykor bődületes nézettséget tudnak összehozni. Megpróbáltuk összegezni, ez miképp történhet meg, és mi otthon miért is indítjuk el ezeket a saját gyártású, alaposan átlagos alkotásokat.

Akkor is megnézem, mert ”ingyen” van

Érdemes lehet pszichológiai szempontból megvizsgálni az egészet, amibe most bevontam a páromat, aki ért ehhez a szakterülethez. Az első ugye, hogy az emberek agya elhiteti az előfizetővel, hogy a gagyi film is ”ingyen” van. Ez onnan eredhet, hogy túlságosan régóta fizetünk elő egy szolgáltatásra, itt éppenséggel a Netflixre, és valahogy elfelejtjük, hogy igazából mindegyik filmért és sorozatért pénzt adunk.

Az emberek meg olyanok, hogy ha ingyen van, akkor már csak azért is el fogják venni, ebben az esetben meg fogják nézni. Szóval jött egy újdonság a Netflixre, és fel is dobja ezt a szolgáltató. Hát, ha már ingyen van, rákattintunk a lejátszásra! Jobban belegondolva igazából át is ver az agyunk, meg nem is. Az adott esetben tényleg ”ingyen” megnézhetsz bármit, csak hát ezért elő kell fizetned.

Ez olyan szabadságérzetet ad, mint amikor bejött a szolgáltatóknál a korlátlan internet. A Netflixnél gyakorlatilag csak egy darab mozijegy árát kell kifizetned, (attól függ, melyik csomagot választod) és korlátlanul nézhetsz bármit. Olyan érzés, mintha a második, vagy éppen harmadik film teljesen ingyen lenne, amit megnézel, és lényegében így is van.

Pont azért nézem meg, mert nem volt ingyen

A másik oldal az, hogy az agyuk pont azt mondatja az emberekkel, hogy ez nagyon nincsen ingyen, és szerintem ezekből a típusokból lehetnek többen. Van az a sztori, amikor két nyugdíjas eszik egy étteremben. A végén a pincér odalép hozzájuk, és megkérdezi, milyen desszertet szeretnének? A párocska mind a két tagja azt mondja, hogy biztosan nem kérnek, mert annyira tele van a hasuk. Erre a pincér hozzáteszi, hogy a desszert benne van a vacsora árában. Ekkor mind a kettejük szeme felcsillan, és kikérik maguknak a legdrágább utolsó fogást, amitől a cukruk is valószínűleg az egekbe szökik. Poénos helyzet lehetett ez élőben, mém is készült belőle, viszont sokaknak tényleg így működik az agya, és ott helyben el fogják fogyasztani azt a ”desszertet”, ha az adott elit helyen nem vállalják azt, hogy elcsomagolják.

Tehát benne van az előfizetők tudatában, hogy ők kifizették az otthoni mozijegyüket, most már megnézik érte az új filmeket. Ezt valóban szoktam érzékelni, és a friss, saját gyártású Netflix alkotások hirtelen óriásit tudnak ugrani a top 10-ben, vagy akár első helyre is kerülnek.

Itt persze ki akarjuk használni az exkluzivitás élményét is. Az új Millie Bobby Brown film sem egy nagy eresztés, sőt, sokakat egy ideje irritál a Stranger Things főszereplője az arrogáns stílusa miatt, de a sárkányos fantasy két hétig mégis első tudott lenni. Erre moziba nem biztos, hogy elmentél volna, ahogyan Az ír kívánságra sem ülnél be. Viszont ha már Netflixes filmek, és neked van előfizetésed, akkor miért ne adnál nekik egy esélyt?

Megnéztem az előzetest, adok neki lehetőséget

Vannak a tudatos filmfogyasztók, akik még egy előzetest is hajlandóak megnézni. Sokan poénosan megjegyzik, hogy több idő kiválasztani az adott alkotást a Netflixen, mint maga a film játékideje. Ezt olykor jómagam is tapasztalom a párommal, de ritkán van arra példa, hogy fél óra múlva otthagyjak egy alkotást, mert ahhoz ordító módon irritálnia kell. Azonban a Netflix már nem azt nézi, mennyien indítottak el egy filmet, hanem hogy az adott tartalom mennyi óra megtekintést generált.

A határozott nézők persze legtöbbször az IMDb pontszámmal kezdenek. Ha sok szavazat mellett erősen alacsony, akkor még az előzetesre sem pocsékolnak időt, nemhogy a filmre. Persze ne feledjük: a magas IMDb pontszámú mozi ugyanúgy okozhat csalódást, mint az alacsony pontszámú felüdülést.

Megnézem, mert direkt gagyira vágyom

Elérkeztünk a legfontosabb részhez! Hollywood lényegében hátat fordított az alacsony költségvetésű, teljesen középszerű filmeknek. Abban igazuk van, hogy lutri ezeket legyártani, de ettől függetlenül igény van rájuk.

Hányszor van az, hogy fáradt vagy, és olyan filmet akarsz betenni, amin nem feltétlenül kell gondolkodni? Az emberek sokszor nem Oscar-díjas tartalmat akarnak boncolgatni, hanem olyan filmet szeretnének megnézni, ami szimplán csak szórakoztatni akarja őket, és semmi tanulságot nem fog lenyomni a torkukon. Ha mégis, akkor fontos, hogy azt teljesen lefáradt aggyal fel lehessen fogni.

Szóval néha kell a gagyi, kell a könnyed vígjáték, kell az akció. A most Oscart nyert Christopher Nolan is karácsonykor megnézi a családjával az Igazából szerelem című romantikus komédiát, de a Halálos iramban-franchiset szintén imádja. Nem tartja magát sznobnak, és tudja jól, milyen nehéz elkészíteni egy produkciót.

Néha rendezők is odasóznak a kritikusoknak, hogy ha nem tetszik, lehet utánuk csinálni, vagy ennél jobbat összehozni. Sokszor van, hogy a szakújságírók lehúznak valamit, de az alkotás a közönség körében nagyot megy, és megvédik azt. Abban meg biztos vagyok, hogy mindenkinek van a listáján olyan kommersz mozi, amit imád, még ha azt nem is köti a többiek orrára.

Így igen, kellenek az embereknek olykor a közepes filmek, és a rajongóknak öröm látni, hogy ezek nem haltak ki a streaming térhódításával.

Akkor most jó film Az ír kívánság? Lindsay Lohan jó színésznő lett?

Nos, ha gyors kritikát akarok rittyenteni a már amúgy is tömény tartalom mellé, akkor azt kell mondjam, Az ír kívánság nem jó film, és Lindsay Lohan sosem lesz jó színésznő. Nem tudom, mikor láttam utoljára ennyire sablonos és buta filmet, mégis Magyarország mellett 92 országban áll az első helyen.

A jelenlegi 5,2-es IMDb-s pontszám erősnek mondható, dobjunk neki inkább egy kegyelem négyest. Kirsten Hansen a Hallmark csatornának is írt bugyuta romantikus alkotást, aminek karácsonyi sztorija volt, és nagyjából ezt a színvonalat képviseli ez is.

Nem a Sharknado szintű gügye kategória ez, hanem valami eggyel fentebbi, ami félelmetes nézettséget tud hozni. Úgy néz ki, hogy a rajongóknak nem kell tartaniuk attól, hogy az alacsony költségvetésű romantikus komédiák eltűnnek süllyesztőben, mert a Netflix fog még bőven gyártani közepes szintű filmeket, amiken képtelenség, hogy bármilyen szinten megerőltessük az agyunkat. Amúgy már láttam a friss listát, a Netflixen lesz megint bőven olyan silány film, ami ott díszeleg a topban nézettségben.

Azért valószínűleg nem ez fogja visszatenni Lindsay Lohant a térképre, viszont a frissen felkerült filmek nem igazán tudtak labdába rúgni mellette.

Leadfotó: Flickr – Illusztráció

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Lifestyle
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.
Sztárok
Charlotte hercegnő már most lenyűgöző sportoló, édesanyja, Katalin hercegné nyomdokaiba lépve többféle sportot is szeret, a tenisztől a rögbiig. Ám egy sport különösen elrabolta a szívét: a futball.
Home&Design
Az orchidea az egyik legszebb virág az egész világon. Ha fordítunk egy kis időt a gondozására, akkor olyan gyönyörű lesz, mint még soha!