Ismerd meg népi babonáink eredetét!

Csukláskor azon gondolkodunk, ki emlegethet minket, félálomban is arra koncentrálunk, hogy jobb lábunk érintse először a földet, örülünk, ha fordítva vettük fel pólónkat, vagy éppen átkozódunk, ha átmegy előttünk egy fekete macska. Gyermeki gondolkodás vagy népi hagyomány? Mindenki maga dönti el, hogy hisz-e a babonákban, vagy sem, az azonban kétségtelen, hogy komoly hagyományok fűződnek létezésükhöz.

Péntek 13

Aki nem gyűjti kilószámra a négylevelű lóheréket, az is pontosan tisztában van a péntek 13-át körülvevő baljós hiedelmekkel, hiszen ez az egyik legelterjedtebb babona. A szerencsétlen nap eredetét sűrű homály fedi, csupán találgatásokra hagyatkozhatunk, melyek a keresztény tradícióhoz kötik a balszerencse jelképének megjelenését, mely szerint az utolsó vacsorán Júdás a 13. helyen ült az asztalnál. Persze más elméletek is köthetők ide, a viking mondakörben például Loki, a csalás istene volt a 13. isten a sorban, de a perzsák is tartottak a 13-as számtól, úgy vélték, csupán 12 csillagjegy létezik, a 13. pedig a káoszt szimbolizálja. A számhöz köthető fóbiák ma is élénken élnek bennünk, annyira, hogy például az Egyesült Államokban és Kanadában meg sem nevezik a házak 13. emeletét, így a 12. után egyből a 14. következik.

Törött tükör

A tükörhöz igen sok babona fűződik, ezek közül a legelterjedtebb, hogy a törött tükör hét év balszerencsét okoz, mivel lelkünk egy részét foglyul ejti. Ez talán arra vezethető vissza, hogy bizonyos kultúrákban, ha valaki meghalt, letakarták a lakásban található tükröket, mivel úgy tartották, hogy így a lélek nem esik csapdába a tükröződő felületekben.

Fotó: brokenrearviewmirror.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!