Ezzel az egyetlen, nagyon egyszerű kérdéssel megtudhatod magadról, hogy nárcisztikus vagy-e: teszteld a közeli ismerőseidet is!

Hogyan lehet tehát könnyen felismerni egy nárcisztikust, mielőtt túlságosan beleszeretnél? Tedd fel neki ezt az egyetlen egyszerű kérdést! De akár felteheted magadnak is.

40 kérdés helyet elég egy is

A pszichológusok gyakran használják a Narcissistic Personality Inventory nevű, 40 tételből álló kérdőívet. Egy tanulmány azonban azt mutatja, hogy a nárcisztikusokat szinte ugyanolyan pontosan azonosíthatjuk egyetlen kérdéssel.

A 2200, különböző korú ember bevonásával végzett vizsgálatban az embereknek egyetlen egyszerű kérdést tettek fel, benne a zárójelben lévő résszel: "Milyen mértékben ért egyet ezzel az állítással: >Nárcisztikus vagyok<. (Megjegyzés: A nárcisztikus szó egoista, énközpontú és hiú embert jelent.)"

Az emberek egy 1-től 7-ig terjedő skálán értékelték magukat, ahol az 1 azt jelenti, hogy "nem nagyon igaz rám", a 7 pedig azt, hogy "nagyon igaz rám". Az eredmények elég közel álltak a nárcizmus más mérőszámaihoz, amelyek mind több kérdést igényelnek. Valószínűleg ez az egy kérdéses teszt maga a nárcizmus természete miatt mutatja ennyire hatékonyan az adott egyén nárcisztikus mivoltát. "Azok az emberek, akik hajlandóak beismerni, hogy nárcisztikusabbak, mint mások, valószínűleg valóban nárcisztikusok. A nárcisztikus emberek szinte büszkék erre a tényre. Egyenesen meg lehet kérdezni őket, mert nem tekintik a nárcizmust negatív tulajdonságnak, úgy gondolják, hogy felsőbbrendűek másoknál, és ezt nyugodtan kimondják nyilvánosan" - mondta Brad Bushman, a tanulmány szerzője.

Mi a gond a nárcisztikusokkal?

Bár a nárcisztikusok elsőre vonzónak tűnnek, személyiségük hosszú távon mérgező lehet, mert kevéssé törődnek mások érzéseivel. "Összességében a nárcizmus mind az egyének, mind a társadalom számára problémás. Azok, akik úgy gondolják, hogy már így is nagyszerűek, nem próbálnak meg fejlődni. A nárcizmus pedig azért rossz a társadalom számára, mert azok az emberek, akik csak magukra és a saját érdekeikre gondolnak, kevésbé segítőkészek másokkal szemben" - magyarázza Bushman.

Javasoljuk, hogy tedd fel ezt a kérdést magadnak és a környezetedben élőknek is és vizsgáld meg, milyen eredményeket kapsz. Meglepődnél, hányan hajlandóak bevallani, hogy nárcisztikusak.

Forrás: Spring Fotó: GettyImages

Oldalak