Miért nem voltak ételallergiásak a nagyszüleink? Itt a válasz

Az én nagyszüleim, dédszüleim még csak hírből sem ismerték az ételallergiát vagy intoleranciát. Az azóta felnövő nemzedékeknél viszont egyre nagyobb számban jelentkezik és mára szinte népbetegséggé vált ez a rendellenesség. Mi volt más 100-150 éve és mi változott, ami ennyire érzékennyé tette az embereket az elfogyasztott ételekkel kapcsolatban? Olvass tovább és megtudod.

Intolerancia és nem allergia

Glutén, laktóz, tojás és társai. Manapság szinte alig találni olyan embert, aki ne küzdene valamilyen ételintoleranciával. Intolerancia és nem allergia. Fontos megkülönböztetni a kettőt, ugyanis tényleges ételallergiától alig 2%-a szenved az embereknek, míg azoknak a száma, akiknek a szervezete nehezen tud megemészteni adott ételeket már a 40%-hoz közelít. Mi a fő különbség? Az allergia esetében a szervezetünk veszélyként érzékeli a bekerült ételt és azonnal elkezd ellenanyagot termelni. Az ételintoleranciát viszont az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása áll. Az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek, míg ha allergiáról van szó, a tünetek jelentkezése azonnali.

Fiatal nő lány pohár tej laktóz érzékenység intolerancia allergia

Érdekes, hogy míg manapság már tényleg mindennaposak ezek a dolgok, nagyszüleink még csak hírből se ismerték ezeket. Az ujvilagtudat.blog.com arra volt kíváncsi, hogy miben különbözött az életmódjuk a miénktől és találtak is választ a kérdésre, hatot is.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak