Lifestyle

Ő az ország Mézkirálynője – Ez a gyönyörű magyar lány nyerte a címet

Méhészvásáron beszélgettünk országunk Mézkirálynőjével, aki beavatott minket édes titkaiba.

Ismerd meg a királynőt, Lesti Kittit!

Magyarország szépségkirálynőjét sokan ismerik, a Miss World Hungary szépségversenyt mindig nagy érdeklődés kíséri, azt már azonban kevesebben tudják, hogy országunkban minden évben Mézkirálynőt is választanak. A királynő itt is egy évig birtokolja a koronát, és az egy év alatt ő képviseli a magyar méhészetet, illetve népszerűsíti a magyar termelői mézet.

A versenyt évente egyszer, augusztusban tartják meg Jászberényben, a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón, ahol tavaly Lesti Kitti nyerte el a koronát, és egyben a közönségdíjat is. A 26 éves, tápiószecsői szépséggel személyesen is találkoztunk a székesfehérvári mézvásáron, ahol részletesebben mesélt a nagyköveti feladatairól, és abba is beavatott bennünket, hogyan zajlik a verseny, és hogy mit is jelent pontosan Mézkirálynőnek lenni.

Hol találkoztál először a méhészet világával?

A családom már három generáció óta méhészcsaládból áll, a nagyszüleim már édesapám születése előtt is méhekkel foglalkoztak, ebből adódóan én igazából már beleszülettem, tehát első pillanattól fogva jelen van az életemben.

Ez azt jelenti, hogy a versenyen is nagyrészt olyan lányok vesznek részt, akik a családjuknak köszönhetően ismerkedtek meg a méhészettel?

Igen, ez így van. Ez egy szakmai verseny, nem jelent kizáró okot az, ha valaki nem méhészcsaládból származik, de nagyon ritka. Az én választásomkor ugyan volt egy versenyző, aki "külsősként" szerencsét próbált, de már hosszú évek óta ő volt az első. A versenyen szakmai kérdéseket tesznek fel, írásban és szóban is meg kell felelni, így ez tényleg tudásalapú, célszerű, ha valaki ért is a méhekhez.

Mit szólt a családod ahhoz, hogy jelentkeztél a versenyre?

Mi közel lakunk Jászberényhez, így gyakorlatilag egy családi program volt minden évben, hogy elmentünk a méhészvásárra. Amikor a választás először megalakult én még nagyon kicsi voltam. Kislányként hercegnőnek láttam a Mézkirálynőt - a díszes bevonulás és a hintó miatt -, később pedig, mikor elkezdtem komolyabban foglalkozni a méhészettel, már tudatosodott bennem, hogy egy napon majd én is szeretnék jelentkezni. Ez a saját álmom volt, illetve a nagypapámé, aki mindig azt szerette volna, ha egyik unokája elnyerné a királynő címet. Mindenki nagyon támogatott és örült, hogy jelentkeztem.

Mi a verseny pontos menete? Milyen kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy valaki indulhasson?

A jelentkezéshez egy önéletrajzot kell beküldeni a szervezőknek, majd a vásár napján kezdődik a megmérettetés. A helyszínen minden versenyzőnek egy írásbeli tesztet kell elvégeznie. Ez minden évben más, nagyon összetett. Az idei évben például kifejezetten sok volt a kifejtős kérdés, akár történelmi szempontból is belekérdezhetnek a méhészetbe, így tényleg a tudáson múlik. Az írásbeli teszt mellett még egy személyes elbeszélgetésen is részt kell venni. Itt a zsűri igazából a jelölt személyiségére kíváncsi, hogy mit szeretne Mézkirálynőként megmutatni, mik a céljai ezzel kapcsolatban. Ezután következik a színpadon egy bemutatkozás, aminek valójában több oka is van. Kíváncsiak, hogy a jelölt mennyire mer megnyilvánulni emberek előtt, mennyire feszélyezi őt, ha közönség van körülötte. Emellett pedig a közönségdíjban van szerepe, hiszen a vásárra megvásárolt tombolákkal lehet szavazni a közönség kedvenc Mézkirálynő jelöltjére, amit szintén sikerült elnyernem.

Mézkirálynőként milyen kötelezettségeid vannak? Milyen rendezvényekre kapsz meghívást?

A mindenkori Mézkirálynő alap feladata a mézfogyasztás népszerűsítése. Ehhez alapvető segítsége és feladata a rendezvényeken való megjelenés, előadások tartása, valamint szakmai lapokban is folytatni a munkát. Rendezvényekre belföldön és külföldön is van lehetőség menni, augusztus óta szinte folyamatosan mentem valahova, vannak aktívabb és inaktívabb időszakok is, de sosem unatkozom. Azonban minden Mézkirálynőnek megvan a maga szabadsága, hogy saját kreativitását kiélve népszerüsítse a mézfogyasztás jótékony hatásait. Saját céljaim közt szerepel az egyéb méhészeti termékek felhasználásának ismertetése, mint például a virágpor és a propolisz. Ezen kívül célom még a beteg gyerekek látogatása és a magyar termelői méz nagyobb sajtónyilvánosságának elérése, valamint táplálkozási tanácsok terjesztése. Például cukorbetegeknek segíteni abban, hogy hogyan fogyaszthatják a mézet. A rendezvények a méhészszezon beköszöntével kicsit csendesednek, ez persze nem jelenti azt, hogy nincs mit csinálni, sokkal inkább azt, hogy még inkább előtérbe tudom helyezni saját célkitűzéseimet.

Külföldön milyen országokba tudtál így eljutni?

Mint említettem vannak külföldi rendezvények is, például Erdélyben, ide mindig nagy örömmel megyek, az emberek, a méhészkultúra és a táj miatt. Ezen kívül 1-1 alkalommal más országban is megrendezésre kerülnek rendezvények, mint például Olaszországban, de a fő cél mégis az, hogy elsősorban a belföldi mézfogyasztást ösztönözzem.

Hogy látod, mennyire nyitottak az emberek a méhészet, illetve a mézfogyasztás felé?

Általánosan azt tudom elmondani, hogy nyitottak, de azok az átlag magyar fogyasztók, akik mondjuk nem méhészcsaládból származnak, tipikusan karácsonykor fogyasztanak inkább, mézespuszedlibe, mézeskrémesbe, mézeskalácsba használják. Így alapvető problémának azt látom, hogy így alakult ki, hogy mi, magyarok a mézfogyasztást inkább bizonyos ünnepekhez, vagy akár betegséghez, rossz időhöz kötjük, és a hétköznapjainkban nincs jelen. A méhészeti rendezvények azonban kedvet hozhatnak az embereknek, hiszen van alkalmuk megkóstolni különböző fajtákat és picit jobban megismerik a szakmát, ezáltal pedig nyitottabbak lesznek. A gyerekekről nem is beszélve, rájuk lehet talán a legjobban hatni. Már maga a Mézkirálynői megjelenés a Mézlovagokkal, díszes öltözetben is hatalmas élmény a számukra, ami azért nagyon fontos, hiszen ők a jövő fogyasztói. Gyermekkorban sokkal egyszerűbb bevinni a hétköznapjaikba az ilyesfajta szokásokat, és ha ők egészségesen élnek, akkor egy ország lesz egészségesebb.

Neked személy szerint miért olyan fontos, hogy népszerűsítsd a mézfogyasztást?

Egyetlen dologra nem tudok gondolni, hiszen ez nagyon összetett. Ami talán most a legfontosabb, hogy óvnunk kell a méheket, hiszen azt szokták mondani, hogy méhek nélkül nagyjából 2-3 évünk van hátra, vagy talán még annyi se. A környezettudatosság mellett a táplálkozásra kell helyezni a legnagyobb hangsúlyt, hiszen ebben a rohanó világban sajnos nagyon helytelen és egészségtelen az étrendünk, hajlamosak vagyunk elfordulni a természetes dolgoktól. Természetesen bennem van a méhek szeretete is, mert ezt otthonról hoztam, de inkább ez az a két információ, amit én előtérbe szeretnék helyezni. Ha segíteni szeretnénk a szervezetünknek és környezetünknek, akkor a természetes dolgokhoz kell vissza fordulnunk.

Mit tanultál a királynőségedből, volt-e olyan fontos momentum, ami nagy hatással volt rád?

Bár még nem járok királynőségem végénél, még pont félidőben vagyok, de egyetlen dologra nem tudok gondolni. Rengeteget tanultam, sok emberrel találkoztam, ők mind hozzátettek valamit az életemhez. Ismét a gyerekeket tudnám kiemelni, hiszen számomra nagyon megható volt, hogy egyetlen macis mézért énekelnek, verset mondanak, előadnak valamit, az ő bátorságuk pedig engem is motivál. A rendezvényeken való fogadtatás pedig szintén egy csodálatos élmény a számomra, hiszen az, hogy valamit képviselhetek és nagykövetek lehetek, az egy missziót jelent, és olyan élményeket, illetve tudást ad, ami örök és meghatározó marad számomra hosszabb távon is. Remélem, hogy a személyiségemmel tudok boldog pillanatokat okozni és hozzáadni valamit a magyar mézfogyasztáshoz, annyi biztos, hogy számomra ez egy örök emlék marad.

A jelöltek közül az olvasók az online szavazás segítségével dönthetik el, ki kapja a díjat, amelyet a március 21-i Femcafe Inspiráló Nők Estje gálán, a Várkert Bazárban hirdetünk ki.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle