Lifestyle

Világrekordot döntöttünk? Magyarországon terhelheti a legtöbb adó a minimálbért, az alacsony jövedelműektől vonják el a legtöbb pénzt

Hazánkban terhelhetik arányaiban a megmagasabb adók a minimálbért a világon. Az a kép rajzolódik ki, hogy a magyar adórendszer az alacsony jövedelműeket magad, míg a magasabb jövedelműeket alacsonyabb adókkal sújtja, ami csak növeli a társadalmi igazságtalanságot.

Világrekord lehet

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves jelentése szerint Magyarországon a legmagasabb a minimálbéresek adóterhelése – írja a G7. Az ILO megvizsgálat a minimálbér adózását 42 országban, mindezt a 2019-es adatok alapján tette. A kutatók azt szerették volna megtudni, hogy mennyi adót és járulékot kell fizetniük egyes országokban a munkavállalóknak a bruttó minimálbérből.

Egy másik ILO kimutatás szerint Magyarországon az 59. legalacsonyabb a magas jövedelműeket terhelő adó, ami főként a Közel-Keleten van még így. Olyan országok adórendje hasonlít még a miénkhez, mint Észtország, Fehéroroszország, Bulgária, Albánia, Moldova vagy Montenegró.

Elmondható, hogy a magyar adórendszer a szegényebbekre magas, míg a gazdagokra alacsony adóterheket ró. Egy egyedülálló, gyermekkel nem rendelkező, alacsony jövedelmű magyar világszinten is magas adót fizet és a kimutatások szerint nincs még egy ilyen fejlett ország, ahol ennyi adót kéne fizetnie egy átlagbér felét kereső, gyermektelen állampolgárnak, mint Magyarországon.

Az átlagbér felét keresőknek az átlagos terhek 1,6-szorosát kell a fizetésükből leadózniuk, míg azok, akik az átlagbér dupláját keresik, teljesen átlagos terheket fizetnek meg. A magyar állam nemzetközi viszonylatban is sok pénzt von el az egyedülálló szülőktől, kiemelten akkor, ha alacsony jövedelemmel rendelkeznek.

Forrás: G7 Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Utazás
A most felfedezett minták nagyjából kétszer olyan idősek, mint a korábbi rekordtartó - árulta el a Cambridge-i Egyetem egyik munkatársa.
Fashion&Beauty
A hajápolásra is kiemelt figyelmet kell fordítanunk, ugyanis kárt tehetünk a hajunkban, ha nem foglalkozunk vele. Lefekvés előtt is érdemes néhány dologra odafigyelni.
Utazás
Dr. Kovács Erik éghajlatkutató, klimatológus, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója friss elemzésében arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e esély Magyarországon fehér karácsonyra 2022-ben.