Áldozatul esett barátságok?

Csak akkor jöttem rá, hogy mennyire nem voltam részese a barátnőm első várandósságának, amikor mellőlem is lemorzsolódtak a többiek pár évvel később. Második babájának híre sokkal jobban megérintett, hiszen addigra nekem is volt már egy fiam. Én is megtapasztaltam az első hónapok érzelmi hullámait. Megértettem, hogy lehet egyszerre boldognak és kétségbeesettnek lenni. Üresnek és teljesnek, békésnek, majd ingerültnek, fakónak és sokszínűnek. Megfosztottnak és leggazdagabbnak, mert az anyaság óriási formáló erő az életünkben. Ami a kapcsolatainkra is kihat.

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu.

A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, online mentálhigiénés tanácsadó.

Kismamaként azt éreztem, hogy egy csodálatos és minden eddiginél izgalmasabb utazás kezdetén állok, máskor meg úgy, mint aki a partvonalra került. Hamarosan új ismeretségeket hozott a várandósság. Laza barátságok köttettek „az egy cipőben járunk” elvén. Keserű tapasztalataik a meg-megszakadt régi barátságokról volt az utolsó puzzle-darab ahhoz, hogy elfogadjam a változást a saját kapcsolataimban.

Elvárások

Mindig azok kavarnak be: ki mit vár el a másiktól? Én mit várok el magamtól? Egy frissen anyává vált nőtől nem érdemes elvárni, hogy ugyanaz a csaj legyen, mint előtte volt, ahogy a barátnőtől is, hogy olyan lelkesen hallgassa a babás élményeket, mint anno a kalandokat.

Ráadásul észrevétlenül körüllengheti a találkozásokat, hogy az egyiket elárasztja az élet adás élménye, aminek hiánya kérdőjelként vetülhet a másik életére. Míg a nagy döntések mentén történt lemondások pedig pont a barátnő tükrében válhatnak nyomasztóvá. És ezen dinamikák variációi domborodhatnak ki a barátság érettségétől függően.

barátnők felnőttként barátság kapcsolatok

Ha nem bírjuk áthidalni a megváltozott életformából (is) adódó távolságot, kár volna a régi barátságokat feszengő mosollyal, leplezett érdektelenséggel hígítani. Van úgy, hogy elcsúszik egymás mellett két barát élete, más célok vezetnek, eltérő témák köré rendeződnek a gondolatok, a napok ritmusa is mást diktál. Miért ne lehetne sérülés nélkül elengedni egy időre?

A barátság szabadsága

Anyaként értettem meg, hogy van, aki a kisbabázós mindennapjaimmal együtt a jövőjébe helyez, mert a jelen karriertől, buliktól hangos, ezért nem keresett. Olyan is volt, akivel töretlen kapcsolatot ápoltunk, és tudtam, hogy lesz, aki lassan érkezik mellém.

Már nem gondolom, hogy a barátság egy mindig intenzív kapcsolatot jelent. A baráti kapcsolataink hol meglazulnak, hol szorosabbra fonódnak, de mindig a megfelelő embert sodorja mellénk az élet. Figyeld csak meg!

barátok szabadság együtt töltött idő

Az anyaság életre hív új barátságokat is, akár teljesen különböző nők között: mintha egy új világba csöppentünk volna. Ugyanazok a problémák, dilemmák, örömök és a közös nyelv elsöpri a vélt távolságot, előítéletet. Az anyukákkal folytatott beszélgetések körénk szőnek egy biztonsági hálót azzal a tudattal, hogy nem vagyunk egyedül.

Nekem ezt jelenti a barátság szabadsága. Nem az önzést a sértettség mögött, hogy miért nem keres, mert nem a „minden áron jóban lenni” a lényeges, hanem az összhang egy másik emberrel, amikor oda tudunk figyelni egymásra, egy hullámhosszon rezgünk és ez mindkettőnket feltölt.

A közös élmények összekötnek (x)

Programajánló a barátoknak és a családnak: Pictionary Air! Egy varázsceruza, amivel a levegőben rajzolhatsz és egy okos alkalmazás, ami megmutatja a láthatatlan rajzot. Az eredmény: órákig tartó felhőtlen nevetés, ami összehoz mindenkit.

Egyetlen jogos elvárás van

Egyetlen jogos elvárás van, az is saját magunk felé, hogy becsüljük meg az élő kapcsolatainkat. Amilyen egyszerű a kapcsolattartás manapság, olyan könnyen felszínessé válhat az online térben a köszönés nélkül félbehagyott chatelések, a nem fogadott hívások, halogatott válaszok között.

Egymásnak szentelt idő nélkül nincs kapcsolódás. Közös élmény nélkül nincs barátság. Ne higgyük el, hogy minden más előbbre való, akár babával vagyunk, akár a munkában, mert megvezetnek a mindennapok, amikor a sürgős dolgok elfedhetik a lényegest. És hogy ne csupa tagadó mondattal zárjam ezt a cikket: tudod már, hogy Te kit keresel fel?

Lead fotó, fotók: Pexels /Elevate, Alexandr Podvalny/

Oldalak