Aki túlsúlyos, az nem lehet fitt – Itt a tudományos bizonyíték

Nagyon úgy néz ki, hogy svéd tudósok egy csoportjának sikerült bebizonyítania a világ számára, nem létezik olyan, hogy valaki egyszerre kövér és fitt, vagyis egészséges. Cikkünkből megtudhatod, mire alapozzák állításaikat!

Nincs olyan, hogy kövér és fitt

Nagyon úgy tűnik, hogy az a feltevés, mely szerint kövéren is lehetsz fitt, csupán egy mítosz. Svéd tudósok ugyanis arra jutottak, hiába a sok mozgás, ha súlyfelesleggel küzdünk. Ezen állítást egy Peter Nordstrom nevű professzor kutatására alapozzák, aki csaknem 29 éven át végzett megfigyeléseket 1,3 millió férfi részvételével. Az alanyok mindegyike belépett a katonasághoz, ekkor 18 évesek voltak. Mindegyiküknek megmérték a testsúlyát, valamint magasságukat, csípő- és derékbőségüket.

Az Umea Egyetemen tevékenykedő professzor évekkel később elővette ezeket az adatokat, hogy megnézze, kik és hányan hunytak el a vizsgálatok óta rákbetegségben vagy valamilyen szívelégtelenségben. Azt találta, hogy azok, akik aktívak maradtak, jóval kevesebben haltak meg, mint azok, akik elengedték magukat. Ez a hatás azonban kevésbé érződött, ha az illető aktív volt ugyan, de némi túlsúllyal küzdött.

„A kevésbé fitt, de normál testsúlyú egyének 30%-kal kevésbé voltak kitéve a halál kockázatának, mint a fitt, de elhízott társaik.” – írta Nordstrom professzor az International Journal of Epidemology című folyóiratban megjelent cikkében.

Kattints a cikk folytatásáért!

Fotó: thesun.co.uk

Oldalak

Szólj hozzá Te is!