Lifestyle

Szabadtéri esküvőt terveztek? Ezekre biztosan szükség lesz

Egy esküvő csodálatos lehet egy hangulatos, régi kúriában, egy modern, tágas villában, vagy egy családias tanyaházban – de abban egyetérthetünk, hogy semmi sem fogható a szabadtéri esküvők atmoszférájához.

Tervezés a szabad ég alatt

Az első tánc a csillagos ég alatt, a fák árnyékában kimondott eskük és a fényfüzérekkel feldíszített környezet egyszerűen varázslatossá teszi a nagy napot. Ha azonban ilyesmiben gondolkodunk, nem szabad elfelejtenünk, hogy egy szabadtéri esküvőt egészen más megtervezni, mint egy beltérit, hiszen egészen más dolgokra kell odafigyelnünk és egészen más kellékeket kell beszereznünk. Ha már elkezdtétek szervezni a nagy napotokat, és egyetértetek abban, hogy szabadtéren szeretnétek azt megvalósítani, a legjobb helyen jártok. Az alábbiakban ugyanis bemutatjuk, mi mindenre lesz szükségetek ahhoz, hogy minden tökéletes legyen – plusz néhány hasznos tippet és ötletet is mutatunk az esküvőtökre.

esküvői fotózás kint kültéren ötletek

A szabadtéri esküvők alapjai

Az alábbiakban sorra vesszük, hogy milyen faktorokat kell számításba vennetek a tervezés során, és hogy ehhez mi mindent kell beszereznetek – vagy éppen bérelnetek.

Felkészülés minden eshetőségre

Ha szabadtéri esküvő, akkor minden az időjárás körül forog. Mivel ezt sajnálatos módon nem tudjátok befolyásolni, fel kell készülnötök mindenféle forgatókönyvre a brutálisan erős napsütéstől kezdve egészen a jégesőig. Természetesen egyiket sem kívánjuk a nagy napotokra, de mindent felkészülve kell várnotok.

pavilon sátor eskövőre lagzira kültérre

Szerencsére ma már számtalan stílusos megoldás létezik, amelyekkel megvédhetitek magatokat és a vendégeiteket az időjárás viszontagságaitól. A különböző ponyvák és pavilonok számtalan színben, méretben és dizájnban állnak a párok rendelkezésére. Így egyszerűen beilleszthetők a sikkes, a modern, a rusztikus vagy éppen a vintage jellegű esküvők miliőjébe is.

Ellátás-kérdés

Az eső ellen védő kerti pavilonok mellett talán az áramellátásról a legfontosabb gondoskodnotok. Nincs ugyanis bevonulás, első tánc és hajnalig tartó szórakozás zene nélkül! Mindegy, hogy bandát választottatok vagy inkább egy DJ-t hívtatok meg játszani a lagzira, mindenkinek szüksége lesz legalább néhány működő konnektorra. És akkor még nem is beszéltünk a fényekről! Hiszen kint is szükségetek lesz lámpákra, fényfüzérekre és egyéb világító alkalmatosságokra, hacsak nem romantikus gyertyafényben szeretnétek tölteni az egész estét. (Ez bármennyire hangulatos is, azért nem ajánljuk.)

Amennyiben nem szeretnétek hosszabbítókkal bajlódni – és azokkal elcsúfítani a természeti környezetet –, akkor érdemes beszereznetek egy generátort, ami egész este biztosíthatja nektek az áramot. Ezt ügyesen el lehet rejteni a pavilonok vagy egy fotófal mögé, így a vendégek semmit nem vesznek majd észre belőle!

Csak kényelmesen!

Nem a legkellemesebb téma, de szabadtéri esküvő ide vagy oda, ha a természet hív, akkor az embernek mennie kell. Azaz: mindenképp bérelnetek kell néhány mobilmosdót. Ne aggódjatok, ma már a piacon rengeteg típus fellelhető, nemcsak az aligha bizalomgerjesztő műanyag borzalmak. Választhattok sokkal konszolidáltabb mellékhelyiséget is, de azért azt is érdemes egy kiesőbb helyre, esetleg egy néhány bokor által elfedett területre helyezni.

Használjátok az adottságokat!

Egy szabadtéri esküvő rengeteg lehetőséget tartogat, így ez pontosan az a terület, ahol bátran útjára engedhetitek a kreativitásotokat, a fantáziátokat. Ha van kerti fészer, akkor díszítsétek fel, ha virágzó bokrok és fák veszik körül a szertartás helyszínét, akkor helyezzétek azokra a hangsúlyt! A természet közelsége emellett az esküvő dekorációjában is visszaköszönhet, ami most nemcsak hogy nagyon trendi, de kellemes, nyugodt, otthonos érzést is kelt majd a vendégekben.

esküvő terítés kintre kertbe

Hívatlan vendégek

A szabadtéri esküvők számtalan előnnyel rendelkeznek, de be kell lássuk: vannak hátrányai is, amelyekkel nehéz számolni. Ilyen például az, hogy a ceremónia és a lagzi helyszínét is eláraszthatják a szúnyogok, a legyek és egyéb kártevők. Éppen ezért érdemes már jó előre gondolkodnotok! Megtehetitek például, hogy a nagy nap előtt felkerestek egy kártevőirtót, aki gondoskodik arról, hogy az esküvőtök napján ne kelljen ilyesmin bosszankodnotok. A biztonság kedvéért pedig a dekorációban használhattok olyan illatosítókat – például gyertyákat –, amelyek taszítják a rovarokat.

Tippek a varázslatos nagy naphoz

Ha a fenti feladatlista alapján jártok el, akkor minden adott lesz ahhoz, hogy a nagy napotokon minden a lehető legsimábban menjen. Az ilyen gyakorlati kérdések mellett azonban van még néhány olyan kiegészítő, amivel egészen varázslatossá és egyedivé tehetitek az esküvőtöket.

  • Ha a helyszín engedélyezi és illik az esküvő hangulatához, akkor gyújtsatok tábortüzet! Azt körülülve, együtt énekelve és sütögetve igazán csodás plusz programot adhattok az estéhez. A szabadtér arra is csodás lehetőséget ad, hogy különböző fénymegoldásokkal dobjátok fel a hangulatot: legyen az egy csillagszórós pillanat vagy néhány különleges lámpás, a lényeg, hogy használjátok az adottságokat!
  • Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendenek a boldogságkapuk is. A természet ölelésében ezt bármilyen stílusban és méretben kivitelezhetitek. Tökéletes arra, hogy kimondjátok alatta a boldogító igent, de a fotókhoz is remek hátteret nyújt majd.

Reméljük, hogy ezekkel a tippekkel nemcsak, hogy segíthettünk a nagy nap szervezésében, de még izgatottabbá is tettünk titeket. Hiszen ne feledjétek: ez a nap rólatok szól majd, de az odavezető utat is élvezhetitek!

Fotók: Pexels /Gillian Harrison, Jonathan Borba, Agung Panditwiguna/

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Harry herceg sosem titkolta, hogy hétköznapibb életet szeretne élni, ám mint kiderült az egyik rokona miatt kénytelen volt elköteleznie magát királyi kötelességei mellett.
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.
Lifestyle
A csodaszép zöld növények hasznos és gyönyörű elemei otthonunknak, a legjobb pedig, hogy már néhány egyszerű tippet megfogadva is könnyedén gondjukat viselheted, amiért egészen biztosan hálásak...