Szendvics a családban - A középső gyerek szindróma

Szüleink, testvéreink különböző módon ugyan, de hatással vannak életünkre, személyiségünkre, fejlődésünkre. Sőt, az is, hányadik gyerekként születünk a családba. Mi jellemzi leginkább az elsőszülött gyerekeket? Tényleg egyforma minden középső gyerek? Utánajártunk.

A testvérsorrend kutatásának kezdetei

Kétségtelen, hogy egy gyermek születése mindig hatalmas esemény egy család életében, akár első, akár sokadik születendő gyermekről van szó. Viszont hiába születnek ugyabba a családba a gyerekek, az nem jelenti azt, hogy egyforma szituációkban nőnek fel, hiszen sajátos légkör veszi körül mindegyik gyermeket. A testvérsorrend kutatásnak kezdetei alig egy évszázadra nyúlnak vissza - írja a mindsetpszichologia.hu. A szakirodalom Galton 1896-os megfigyeléseihez köti, aki az intelligenciával hozta összefüggésbe a születési sorrendet. A 20. század második felétől számos kutató vizsgálta a születési sorrend és a személyiség összefüggéseit. A pszichológiában Alfred Adler foglalkozott elsőként a testvérsorban elfoglalt hely és a személyiség alakulásának összefüggéseivel. Adler kutatásai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a legidősebb gyermek személyisége különbözik a középső, illetve a legfiatalabb gyermek személyiségétől. Az elsőszülött áll a család figyelmének a középpontjában, amíg meg nem születik a testvére. Ilyenkor megváltozik kivételes helyzete, osztoznia kell szülei szeretetén, ami változásokat idézhet elő fejlődésében.

testvérek, gyerekek, sorrend, csizma, ősz, eső, sár

Trónfosztás

Korábban Adler meghatározónak tartotta a trónfosztás élményét az elsőszülött életében, úgy gondolta, hogy emiatt a trauma miatt kudarcgyerekké válhat. Az elsőszülött testvére születésének élménye idővel a hatalom felbecsülésével, konzervatív és autoriter személyiségjegyek felerősödésével jár. Az elsőszülöttekre általában jellemző, hogy az átlagosnál következetesebbek, magabiztosabbak és dominánsabbak. Gyakran kerülnek ki közülük vezérigazgatók vagy politikusok, hiszen a kisebb testvér gondozása során megtapasztalta mások vezetésének élményét.

Lapozz, cikkünk a következő oldaldon folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak