Lifestyle

Mit érdemes tudni a rumról, ha az jamaicai?

A rum esetén sok ikonikussá vált dologról beszélhetünk, amelyek közül nem hiányozhatnak azok a régiók sem, amelyek mérvadónak számítanak, ha erről a fantasztikus nedűről van szó. Jamaica is pontosan ilyennek számít.

Hogo vagy funk?

Bizony, ezeken a neveken is emlegetik a Prémium Italnagykereskedés Online jamaicai rum kínálatában is megtalálható remek italokat. Senkit nem érhet túl nagy meglepetés, ha ezt a fajtáját választja a rumnak, hiszen a sajátos zamat és aroma egészen biztos, hogy nem marad el.

Mitől ennyire különleges?

Már önmagában az igencsak árulkodónak számít, hogy a jamaicai rum valóban képes megosztani az embereket. Lehet gyűlölni vagy imádni, de közömbösnek lenni iránta nem nagyon sikerül. Ezt a hatást pedig nem másnak, mint az egyedi karakternek köszönheti, ami annyira jellemző rá.

A vadélesztőnek és a kitartó erjesztésnek a következménye, hogy igencsak gazdag ez a nedű észterekben, valamint kozmaolajokban. Pontosan ezek révén lesz annyira egyedi, összetéveszthetetlen az aromája. Annak ellenére azonban, hogy Jamaicában nagy a népszerűsége az érlelés nélkül készült rumoknak, azokban a palackokban, amik eljutnak hozzánk, ezzel az eljárással már némileg megszelídített italok találhatók. Ezért aztán nem érdemes meglepődni, ha nem egészen ugyanazt kapjuk, ha elutazunk erre a távoli vidékre.

Egy kis történelem…

Gondoltad volna, hogy nagyjából az 1670-es évekre tehető a rum megszületése? És azt, hogy pár évtized múltán aztán Jamaica Anglia rumkészítő gyarmataként funkcionált? A következő században hihetetlen mértékben megdrágult ez az ital, ez pedig hatással lett a sorsának későbbi alakulására is.

Érdekes adalék az is, hogy valamikor az 1800-as évek tájékán Németország felfedezte magának a Rum Verschnittet, ami nem más volt, mint az erős és karakteres rum némi semleges ízvilágú szesszel történő megszelídítése. Hogy miért? Mert ezzel a módszerrel sokkal hosszabban élvezhetővé vált ez az egyébként frenetikus ital. Ezután készült el az úgynevezett kontinentális rum, amit szintén keveréssel állítottak elő, kifejezetten az európai piac számára.

Mára mindösszesen két nagy vállalat uralja a jamaicai rumok piacát.

Nem érdemes kihagyni…

A rum egy olyan ital, ami igazán különleges, ezért karakteres ízvilága érthető módon nem lehet mindenki kedvence. Ez még akkor is igaz, ha a gyártók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körben fogyaszthatóvá varázsolják ezt az italt.

Mégis azt kell, hogy mondjuk, hogy azok számára, akik szívesen kóstolnak új ízeket, a jamaicai rum egy kitűnő lehetőségnek bizonyul arra, hogy valóban új élményeket szerezhessenek. Akik pedig eleve kedvelik a karakán, erőteljes ízeket? Nos, nekik biztos, hogy nem fog csalódást okozni, ha ínycsiklandó jamaicai rum kerül a poharakba. Te melyik táborba tartozol? Derítsd ki mihamarabb egy pohár finom rum kíséretében!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Hamarosan a könyvesboltok polcaira kerül Omid Scobie Végjáték című kötete, mely izgalmas, eddig nem ismert kulisszatitkokat ígér a brit királyi családdal kapcsolatosan. A szerző különös gondot fordít...
Sztárok
Jákob Zoltán teljesen átgondolta a kapcsolatát a Nagy Ő-s választottjával, majd inkább szakított.
Lifestyle
A szakemberek szerint a pontos érték a napszaktól és az illető nemétől is függ, átfogó vizsgálatukban mégis próbáltak mindenkit kielégítő válaszra lelni.