Lifestyle

Megdőlni látszik egy évtizedes elképzelés a testünkkel kapcsolatban: mégsem úgy hat ránk az izzadás, ahogy eddig hittük?

Ahogy tévedni, úgy izzadni is emberi dolog, aki pedig egyiket sem csinálja, az vélhetően egy robot. Az izzadás alapvetően azt jelenti, hogy a tested megmutatja, mennyire okos és önellátó, azonban jó ideje már úgy tartják, hogy az izzadás pattanásokat okoz. De mint mondtuk, a tested átkozottul okos - és kiderült, hogy ez az általánosan elfogadott ok-okozati összefüggés nem is olyan egyértelmű.

Sok kicsi verejtékmirigyből állunk, ha tetszik, ha nem

A Nemzetközi Hiperhidrózis Társaság szerint a testünkön körülbelül 2-4 millió verejtékmirigy található, amelyek többsége ekkrin mirigy, és tiszta, szagtalan folyadékot választanak ki. A hónaljban és a nemi szervek területén található mirigyek azonban mások: az apokrin mirigyek sűrűbb folyadékot választanak ki, amely - a bőrön található baktériumokkal érintkezve - testszagot eredményez. Az izzadság azonban önmagában eléggé ártalmatlan: 99 százalékban vízből, valamint nyomokban sóból és zsírból áll.

Vannak előnyei az izzadásnak?

Ahogy Dr. Palm mondta, az izzadság feladata, hogy megakadályozza a testünk túlmelegedését. Az évek során azonban az izzadás a test "méregtelenítésének" eszközeként vált ismertté, ami Dr. Palm szerint egy túlságosan elterjedt tévhit. "Az olyan mérgező fémek, mint a higany, nem méregteleníthetők a bőrön keresztül" - magyarázza. "Sokkal fontosabb szervrendszerek vannak, amelyek hatékonyan méregtelenítenek, mint például a májunk, a vesénk és a beleink."

Ha tehát egy különösen izzasztó edzés után vagy egy kiadós szaunázás után felfrissültnek érzed magadat, az valószínűleg az endorfinoknak edzés esetén vagy a csendes relaxációból származó nyugalomnak köszönhető.

Lapozz!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A növekedés üteme egy ideig még nem fog változni, sőt 2040-re a 8,5 milliárdos plafont is elérheti a világ népessége, az évszázad végéig azonban fontos változásokkal kell számolni.
Sztárok
A celebritás a Nő a Tét című talkshowjának új adásában arról is szót ejtett, milyen nehézséget jelentett számára végigcsinálni 2009-es, emlékezetes Playboy-fotózását.
Home&Design
Legszívesebben mindegyiket elkészítenénk és naponta cserélgetnénk őket, annyira gyönyörűek!