Beh Mariann: Dolgozni kell és nem szabad feladni - Interjú

A tavalyi évben a Femcafe Gála - Az Inspiráló Nők Estje díjátadón a Bazsalikomos kert alapítója, Beh Mariann vehette át a Leginspirálóbb gasztro teljesítményért járó elismerést. A sikeres vállalkozót és kétgyerekes édesanyát közel egy évvel a díjazása után kérdeztük meg arról, hol tart jelenleg az élete.

Femcafe Gála - Az Inspiráló Nők Estje

Mitől lesz egy nő sikeres? Hogyan lehet összeegyeztetni a karriert és a magánéletet? Miért van szükségünk példaképekre és inspirációra? Mi, a Femcafe.hu-nál ezekre a kérdésekre keressük a választ évről évre, mikor megrendezzük az Femcafe Gála - Az Inspiráló Nők Estje díjátadót. Hamarosan újra a közönség elé tárjuk az aktuális jelölteket, de addig is megkérdeztük az elmúlt év nyerteseit arról, hogyan alakult az életük azóta, mióta 2019-ben díjjal elismert inspiráló nőkké váltak.

Interjú Beh Mariannal

Az Inspriáló Nők Gála 2019 - Leginspirálóbb gasztro teljesítmény kategória győztesével

A 32 éves Beh Mariann mindig is a természetben, a kertben érezte magát a legjobban, így szinte egyenes út vezette őt a Kertészeti Egyetemre, ahol többek között a gyógy- és fűszernövénytermesztést, a felhasználásukban rejlő sokszínűséget is elsajátíthatta. 2014-ben vágott bele a Bazsalikomos kert brand építésébe. A Szabadszállás melletti kertjükben termő növényekből prémium minőségű teákat, pestókat, lekvárokat, fűszersókat készít, valamint gasztro workshopokat tart, ahol mindenki egyedi és egészséges finomságokat alkothat. Tavaly előtt jelent meg első könyve, A kert konyhája címmel, 2019-ben pedig újabb elismeréssel gazdagodott: a közönség szavazás alapján ő lett a tavalyi év Leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategóriájának győztese a Femcafe Gála - Az Inspiráló Nők Estje díjátdón. Közel egy év telt el azóta, hogy a Várkert Bazár impozáns falai között átvehette az őt megillető díjat, mi pedig arról kérdeztük, hogyan alakult azóta a karrierje és a családi élete.

Pontosan egy évvel ezelőtt kerestünk fel téged, hogy tudassuk veled a jó hírt, miszerint az Inspiráló Nők 2019-es díjátadója kapcsán kiválasztott téged a jelölőbizottság. Vissza tudsz emlékezni arra, mit éreztél, amikor megtudtad?

Először azt hittem, hogy valami tévedés történt! (nevet) Nem volt ismeretlen számomra ez a rendezvény, mert előző évben már részt vettem egy kerekasztal beszélgetésen, de én tényleg azt hittem, egy félreértésről van szó. Megtudtam, hogy ki a másik két jelölt és azt gondoltam, hogy az esélytelenek nyugalmával indulok, hiszen Szulló Szabina és Tischler Petra is többet tettek már le az asztalra, mint én. Mégis nagyon jól esett, hogy beválasztottak ebbe a hármasba, így a gála napjához közeledve egyre kíváncsibb lettem és vártam, hogy mi lesz az eredmény.

Tavaly összesen 21 inspiráló nőre szavazhatott a közönség, hét kategóriában. Sikerült esetleg kapcsolatokat építened a gálát megelőző felkészülési időszakban?

Nagyon élveztem, hogy találkozhattam egy sor olyan nővel, aki a szó legnemesebb értelmében inspiráló. Jó kapcsolatom alakult ki a Ligeti Bolt tulajdonosával, Sipos Melindával, aki a maga kategóriájában, a Leginspirálóbb vállalkozók között nyert. Örömmel hallgattam végig minden jelölt történetét, mert kivétel nélkül mindannyiuknak fantasztikus sztorija van. A szereplés része már annyira nem volt komfortos nekem, mert nagyon izgulós vagyok. (nevet)

Mit éreztél akkor, amikor a jelölőbizottság tagja, Tóth Vera felolvasta a színpadon a győztes borítékot és a te nevedet mondta ki?

Nem igazán számítottam rá. Számomra maga a jelölés is borzasztóan megtisztelő volt, bőven elég érdem lett volna, mert tényleg szörnyen izgulok a tömegek előtt. Mikor meghallottam a nevemet, rettenetesen hevesen vert a szívem, úgy éreztem, hogy ki sem fogok tudni menni. (nevet) Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor egy pillanatra mégis elgondolkodtam azon, hogy esetleg mégis engem választottak, mert gyanús volt, hogy Tóth Vera van fent a színpadon. Az előtte való hetekben ismerkedtem össze vele, mert a párjával, Pauli Zolival már dolgoztam korábban együtt és egy eseményen bemutatkoztunk egymásnak. Megdicsérte a könyvemet és megjegyezte, hogy látta a nevemet az Inspiráló Nők jelöltjei között. Nagyon kedves volt velem, megmaradt bennem ez az élmény és amikor megláttam őt a színpadon, átfutott rajtam, hogy milyen lenne, ha az én nevemet mondaná ki.

A díjátadó után készítettünk veled egy rövid interjút, látszott rajtad, hogy a meglepettség ellenére is nagyon boldog vagy. Mit szólt a környezeted ahhoz, hogy díjjal elismert inspiráló nő lettél?

A barátnőim nagy ovációval fogadták a hírt, ez ilyen csajos dolog, mi nagyon örülünk egymás sikereinek. Szauer Judit, aki szintén volt már jelölt korábban ugyanebben a kategóriában, személyes jó barátnőm, a rendezvényre is ő kísért el. Jól esett minden gratuláció, de nem érzem úgy, hogy elszálltam volna az élménytől. Szerintem az a szerencsés, ha egy ilyen díjtól nem értékeli az ember túl magát, hanem nézi a következő feladatot. Úgy éreztem, hogy ha a munkám mások szerint van olyan fontos és eredményes, hogy egy ilyen díjat kapok, akkor ez már egy felelősségválallás. Nagy megerősítés volt, hogy jó az út, amin járok, hiszen szimpatikus mások számára, másfelől ez a minőség mérője is, ami számomra nagyon fontos.

Milyen változások történtek veled akár a szakmai-, akár a magánéletedben?

Nagyon intenzív volt az elmúlt egy év, de már 2020-ra is megvannak a terveim. Úgy néz ki, hogy belevágok egy nagyobb közös projektbe az elődömmel, A leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény 2018-as nyertesével, Palágyi Eszterrel. Ez egy nagyon izgalmas dolog lesz, ha megvalósul. Az ismeretséget pedig nem titok, hogy a Femcafe.hu-nak, az Inspiráló Nőknek köszönhetem. A szakmai oldalon továbbá változás, hogy a gyógynövények mellett nyitok a klubtermékek felé. Bevettünk fekete teát és egy-két érdekességet a szortimentbe, szeretnék ebbe az irányba menni. A közelmúltban vásároltunk egy vidéki házat, amit idén elkezdünk felújítani, ott lesz majd teljes valójában a Bazsalikomos kert székhelye. Ez most nagy projekt.

A sikeres nőket mindenki kicsit irigyekdve nézi, de legalábbis tudni akarják, mi a recept. Te mit gondolsz, miben rejlett a titok, hogy valóra válthasd az álmaidat?

Szokták mondani, hogy milyen könnyű annak, aki vállalkozást csinál, hiszen akkor a saját maga ura. Én egyrészt csinálom a Bazsalikomos kertet, másrészt nemrég felkértek arra, hogy legyek a STIHL kertápolási szakértője, ami egy elég nagy projekt lett, plusz egy mezőgazdasági cégnek csinálok marketing tevékenységet. Elég sok mindennel foglalkozom, mert ezek mellé elvállalok egy-egy workshopot, előadást tartok, cikkeket írok. Úgy tűnik, nekem így kerek az egész. Ez a szépsége egy kisvállalkozásnak, hogy bár nagyon sok nehézséggel jár, minden érdem a tiéd, hiszen te csinálsz mindent. Minden pillanat olyan, ami szerethető. Akárhányszor mélypontra kerültem, mindig kilendültem belőle és sosem adtam fel. Idén ősszel lesz hat éve, hogy belevágtam ebbe a gyerekek mellett. Néha nehéz összeegyeztetni a családot, a barátokat, a munkát és saját magadat. Vannak kihívások. Ami tanács lehet, hogy mindenféleképpen el kell kezdeni hinni abban, amit szeretnél. Nem mondom, hogy saját magadban, mert ez nem lenne hiteles tőlem, ezt még én is tanulnom. Abban kell hinni töretlenül, amit kitaláltál, megfogalmaztál magadnak. Kis célokkal kezdeni, nem egyszerre kell megváltani a világot. A körülményekhez kell alkalmazkodni, de folyamatosan ki kell lépni a komfortzónából, nem szabad megragadni egy-egy szinten túl sokáig. Az élet hoz lehetőségeket, hullámokat, amiket meg kell ragadni, hogy később ne tehessünk magunknak szemrehányást.

2020-ban is keressük Magyarország leginspirálóbb nőit.

Leadfotó és fotó: Femcafe.hu / Kunos Attila
Fotók: Borzi Vivien, Vass Nóra

Oldalak

Szólj hozzá Te is!