Ilyen volt Weöres Sándor és Károlyi Amy kapcsolata – a költő egy dologról sosem tudott igazán lemondani

33 éve hunyt el Weöres Sándor. Károlyi Amyvel való házassága igazán harmonikus volt, azonban egy bizonyos dolog mindig közéjük férkőzött.

Weöres Sándor: Négysoros

„Mindent otthagytam – semmit el nem hagytam:

örök magányomba mindent betakartam.

Nem szeretek semmit – s nem léssz szeretetlen:

pásztor-csillagodként gyúlok a szemedben.”

"Tanuld meg szívedet olvasni."

Ez a leggyakrabban idézett mondat Weöres Sándor emlékkönyvében. A 20. század egyik legjelentősebb szerzője 1913-ban született. Gyermekverseivel, mondókáival, a Bóbitával és a Bolond Istókkal hamar gyermekkorunk részévé vált, majd felnőtté válásunk olvasmánya, a Psyché lett útkeresésünk és magunkra találásunk mankója. Sírig tartó szerelmét, Károlyi Amvel ma is számos legenda veszi körül. Weöres Sándor nagyon szoros alkotótársi kapcsolatban volt feleségével, Károlyi Amyvel. A ma olvasója arra kíváncsi, hogy a harmónikus és hosszú, szeretetteljes kapcsolat közben, hogy hogy nem lett gyermekük. Persze rengeteg nagy magyar író-házaspárnak nem volt gyermeke, részben a történelem viharai miatt, részben pedig tudatos döntés okán. De persze az sem igaz, hogy az írói karrier lehetetlen gyermek mellett, hiszen rengeteg olyan magyar írócsalád van, akiknek a gyermek nem volt akadály, ilyen a Karinthy-család, Kemény István és lányai, vagy Závada Pál és fia. Így hát nem szabad általánosítani.

„Régimódi házasság. Mind a ketten komolyan vettük.”

Weöres Sándor és Károlyi Amy kapcsolata elég sajátos volt. Weöres harminc elmúlt, amikor megismerkedett a nála 5 évvel idősebb Amyvel. Weöres egy barátja révén figyelt fel a nőre, aki megmutatta Amy verseit a költőnek. Weöres rögtön írt is Amynek, így kapcsolatuk hamar elmélyült. "Vigyázzon a tehetségére (…) legyen masszív, mint egy aranyból készült papnő!” Egy legenda szerint egy temetőben töltött éjszaka után döntötték el, hogy összeházasodnak. Az esküvőt Óbuda Újlaki templomban tartották, ahol a költő mestere, Hamvas Béla is hivatalos volt. Alapvetően harmónikus kapcsolatuk volt, de azért akadtak nehézségek is.

Fotó: Evening Standard / Stringer / Hulton Archive/ Getty images

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2