Mindössze két egyszerű pontban összefoglalható, mi a boldog és hosszú élet titka: az egész csak rajtad múlik

A kék zónák a világ azon területei, ahol az emberek jelentősen hosszabb ideig élnek. Ezeken a területeken a világ más részeihez képest sok 100 éves és még annál is idősebb ember él.

A kék zónák

Ezeket a régiókat "kék zónáknak" nevezték el, miután Michel Poulain belga demográfus és Gianni Pes olasz orvos Barbaglia térségében felfedezett egy ilyen jellemzőkkel rendelkező népességet, és kék tintával jelölték meg a területet a térképen. A század elején végzett demográfiai vizsgálat kimutatta, hogy az 1880 és 1890 között született 196 emberből egy elérte a 100 éves kort.

Később Dan Buettner amerikai kutató egy olyan projektbe kezdett, amelynek célja más, magas élettartamat mutató területek azonosítása volt. Négy további régiót talált. Ezeket szintén "kék zónáknak" nevezte el: Okinawa (Japán), Icaria (Görögország), Loma Linda (Kalifornia) és a Nicoya-félsziget (Costa Rica). Mindegyik területen magas a hosszú életű emberek aránya, és mindegyik területre jellemzőek az ehhez az állapothoz kapcsolódó sajátos jellemzők.

[pinterest=LINKBEILLESZTÉSEIDE]

Lapozz!

Oldalak