Lifestyle

Napi bizarr: ebben a magyar kórházban fizetnie kell annak, aki látni szeretné elhunyt rokonát

Mindenkitől 5500 forintot kérnek, aki még az elszállítás előtt szeretné megtekinteni elhunyt rokona holttestét. A fáma szerint a gyakorlatot még 2019 tavaszán vezették be.

Sajnos nem áprilisi tréfa

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban mindenkitől 5500 forintot kérnek, aki még az elszállítás előtt szeretné megtekinteni elhunyt rokona holttestét - értesült róla az úgytudjuk.hu. Dr. Jávor László főigazgató a lapnak megerősítette: a gyakorlat valóban létezik, ám korántsem új, hiszen még 2019. április elsején vezették be (és nagy valószínűséggel nem morbid áprilisi tréfának szánták). Jávor hozzátette: az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a jogszabályok értelmében nem közfinanszírozott. A főigazgató úgy fogalmazott: a kérés teljesítése nem tartozik a munkaköri kötelességek közé, ezért a dolgozók számára többletfeladatot jelent. Ha a hozzátartozó ezzel az igénnyel lép fel, akkor először is egyeztetni kell vele a megtekintés időpontjáról, az elhunytat a kegyeleti szempontok figyelembe vételével elő kell készíteni, a bemutató helyiséget be kell rendezni, továbbá az elhunyt megtekintését követően további intézkedéseket kell tenniük a dolgozóknak - ecsetelte Jávor, aki szerint az ezen tevékenység ellátására fordított időtartam, valamint a munkatársak illetményének megállapítására vonatkozó hatályos jogszabályi előírások alapján állapították meg. A pénzt egyébként a kórház számlájára kell utalniuk a hozzátartozóknak.

Az úgytudjuk.hu információi szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem tartja etikusnak az eljárást. Az új, egységes szabályozás értelmében valószínűleg nem lehet majd ilyen jogcímen térítési díjat beszedni - teszik hozzá.

Fotó: 123rf

A Jahn Ferenc kórházban egy férfi nem volt elégedett az anyja ellátásával, így rátámadott a nő orvosára.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
A miniszoknyák nemrégiben újra visszajöttek a divatba. De azt tudtad, hogy korábban a feminizmus egyik jelképe volt ez az ikonikus darab?
Lifestyle
A Nyilasnak ez a nap örömöt és bánatot is hozhat. Napi horoszkóp!
Lifestyle
A Szűz a szerelmével egy következő szintre lép vagy szakítanak a hónapban. Íme, az áprilisi előrejelzésünk!