A gyerekek jövője a tét: ezzel a programmal sokat tehetsz érte!

Sokunknak vannak emlékei iskoláskorból régi, málló falú tantermekről, poros iskolaudvarokról, ahol egy fűszál nem termett. Sokat változott a világ szerencsére, vannak már szép, zöld udvarú, felújított iskolák, de ma is nagyon gyakran szülői összefogás teremti meg a gyerekeknek az élhető környezetet. (x)

Bárhol lehet zöld a környezet

A családok ha tehetik, a jó levegőre költöznek, de a városokban is megoldható, hogy a gyerekek legalább az iskolában lássanak zöldet, kertet, vagy környezetbarát megoldásokat. Legyen az egy kis madárbarát tankert, öko játszótér vagy éppen napelem-kollektor a tetőn.

Varga Iza: "A jövőjük most dől el!"

Varga Izabella színésznő, kétgyermekes édesanya a legtöbb szülőhöz hasonlóan mindent megtesz azért, hogy gyermekei a lehető legegészségesebben töltsék mindennapjaikat.

"A férjemmel pörgős városi életet éltünk a lányok születéséig, majd miattuk költöztünk vidékre, kertes házba." – mondta el a művésznő. "A jövőjük most dől el! Nekünk, szülőknek hatalmas a felelősségünk: jó példával kell elől járnunk! 10 évvel ezelőtt egy olyan játszódélután-programmal jártam az országot, amelyben fontos szerepet kapott a szelektív hulladékgyűjtés. A gyerekek, köztük a sajátjaim is, egyszerűen imádták! Több zsáknyi "kincset" rejtettünk el az aktuális helyszínen, és a különböző színű pólókban lévő játékmesterekhez kellett leszállítani őket."

"A nap végére mindenki megtanulta, hogy a papír tárgyakat a kék, a műanyagokat a sárga, az átlátszó üvegeket a fehér, a színeseket a zöld, a fémeket pedig a szürke színű kukákba kell majd dobni. Ma már a zöld-létre való nevelés oroszlánrészét az iskolák vállalják, szerepük ebben felbecsülhetetlen érték. Nagyon fontosnak tartom azonban, hogy az iskolai nevelésen túl a nagyvállalatok is kivegyék a részüket a felelősségtudatos gondolkodás támogatásából, ezért is állok szívesen egy olyan kezdeményezés mellé, mint a P&G és a Penny mostani iskolazöldítő programja.”

Közös törekvések

A szülők és az iskolák törekvéseit támogatva, a Procter&Gamble a Penny Market üzletlánccal fogott össze, hogy 4 magyarországi iskolának adjon lehetőséget a zöldülésre. Összesen 4 millió forintot lehet nyerni a Zöldebb Iskola programmal.

Így segíthetsz a gyermeked sulijának nyerni: október 10. és november 20 . között vásároljon egyszerre legalább két Procter&Gamble terméket az ország bármelyik Penny üzletében, és töltse fel a blokkot a www.zoldebbiskola.hu weboldalon. A szavazatokat november 20-ig lehet leadni az ország bármelyik, állami fenntartású általános iskolájára. A támogatást környezettudatosabb, zöldebb beltéri és/vagy kültéri környezet kialakításához használhatják fel a nyertesek. Az első három legtöbb szavazatot kapott iskola 1-1 millió forintot nyer. További 1 millió forintot kap egy negyedik iskola, amelyet a legalább 50 szavazatot kapottak közül sorsolnak ki.

Nem lehet elég korán kezdeni

A zöld gondolkodást már kisiskolás korban el kell kezdeni, így a Procter&Gamble bízik abban, hogy iskolazöldítő programjukkal sok száz diák és tanárjaik életére lehetnek majd hatással. Nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is nyernek, a szavazók között ugyanis naponta sorsolnak ki Penny utalványokat és ökotáskákat- utóbbi elterjedésével akár teljesen száműzhetjük a világból a nejlonszatyrokat. Talán ezek a mindennapi erőfeszítések összeadódnak és gyerekeink felnőttkorában élhető marad a világ.

Fotó, lead fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!