Lifestyle

Ezért kell kimosni az új ruhákat viselés előtt - kórházba is kerülhetsz, ha nem teszed

Veled is gyakran előfordul, hogy az újonnan vásárolt ruhákat egyből felkapod, még mielőtt kimostad volna? Ha a válaszod igen, sürgősen olvass tovább, mert pár nappal később akár korházban is kiköthetsz emiatt.

Rejtett veszélyek

Ha meglátsz egy gyönyörű égszínkék blúzt, egyből lecsapsz rá és már tervezed is, hogy hova és mivel fogod először felvenni? Hátrébb az agarakkal, ugyanis a még soha ki nem mosott ruhadaraboktól akár allergiás rohamot is kaphatsz. Az allergiás kontakt dermatititsz egy immunrendszerhez köthető reakció egy olyan allergénre, amely kapcsolatba került a bőrrel. Az allergén késleltetett reakciót vált ki: a kiütések csak néhány nappal a kontaktus létrejötte után jelennek meg, de akár több héten át is megmaradhatnak. A ruhák miatt kialakuló kontakt dermatitiszt általában egy olyan ruhafesték okozza, amelyet leggyakrabban szintetikus anyagok - leginkább a poliészter és a nejlon - színezésére használnak. Ez a festék nagy mennyiségben lehet jelen a vadonatúj, még soha nem mosott ruhadarabokban - idézi dr. Susan Nedorost bőrgyógyászt a time.com.

Fiatal nő viszket új ruha allergia vegyszerek

Ruhaallergia

A verejtékezés, illetve a dörzsölődés hatására a festék kiszivároghat az anyagból. A szintetikus anyagból készült edzőruhák - azok a rugalmas, fényes, vízlepergető darabok, amelyek manapság annyira népszerűek - elég gyakran váltanak ki kontakt dermatitiszt. Ebben az esetben általában a nyak hátsó részén, illetve a hónalj környékén jelennek meg a kiütések. Ha pedig véletlenül egy horzsolásba vagy nyílt sebbe jut a festék, az aktiválhatja az immunrendszert, ezáltal tartós érzékenységet idézhet elő. Arról még nincs konkrét adat, hogy mennyire gyakori a ruhafesték-allergia, azzal viszont, ha egyből kimossuk az újonnan vásárolt ruhákat, akár egy új allergia kialakulását is megelőzhetjük.

Tudtad? Akár rákkeltő szerek is lehetnek az új ruhákban. Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Szinte hihetetlen, de Tina Turner már 83 éves, pedig a kinézete alapján évtizedeket is letagadhatna a korából.
Sztárok
Megyeri Csilla büszke arra, amit elért: önálló, független nőként tud létezni, még akkor is, ha közel egy évtizede párkapcsolatban él. Állítja: semmiben nem változna az élete, ha egyik pillanatról a...
Fashion&Beauty
A hajápolás nem a megfelelő sampon vagy balzsam kiválasztásánál kezdődik. Rengeteg olyan dolog van, amit meg kell tennünk, hogy a tincseink szépek és egészségesek maradjanak.