Lifestyle

Filléres adventi naptár, ami nem arról szól, hogy minden nap kapjon valami haszontalant a gyerek

Az adventi naptárról először mindig a gyerekkori szobánk sötétbarnára festett ajtófélfája ugrik be, amin egy vastag anyagon 24 darab zokni fityegett, benne 3-3 darab aprósággal. A fentebb lévőkből a nővéreim vették ki nekem a bonbont, egy pár hajcsattot, cukorkát, középtájon már magam pipiskedtem a felvarrt zoknihoz. Aztán hamar szertefoszlik ez a szép kép, és arra gondolok, hogy a mi gyerekeinknek ezek már nem akkora dolgok. Ha belegondolunk, ők napi, heti szinten kapnak valamit.

„Hoztam neked egy kis fésűt a táskádba, épp le volt értékelve.” „Honnan van ez a sok csoki? Ja, hogy a suliban szülinapot ünnepeltetek!” „Nem találod a hajgumid? Pedig kell néptáncra. Gyorsan beugrunk a DM-be.” „Na jó, csak egy rágót választhatsz a pénztár mellől, mert sietünk.” „De jó ez az új radír! Ó, hogy a suliban is van adventi kalendáriumozás?!” – ezek hétköznapivá vált momentumok. És így indítjuk a decembert (a Halloween után), ami megint arról fog szólni, hogy ezeken felül mi kerül majd a kis csizmába otthon.

Mit hoz a Mikulás a suliban, oviban? A közértben is kap promóciós csokit, meg a városi rendezvényen. Hipp-hopp jön a karácsony – először a suliban, meg „apa dolgozójában” –, aztán ugye külön „a Mama Jézuskája, meg a szegedi Papáé”, a nagy ajándékok meg szenteste. De hogy ne legyen olyan nehéz eddig kibírni, 24 napon át sorra nyílnak az ablakcsokák, kis zsákocskák valami meglepetéssel, legalább két helyszínen. A külön órán is készül a rendes tanító néni egy-egy cukorkával, matricával.

FemAnyu - kendőzetlenül az anyaságról

Azt mondják, gyereket nevelni mindenki tud. Tegye fel a kezét, akinek vannak kétségei, problémái és óriási szíve, amivel a békés megoldásokat keresi! Nektek szól a FemAnyu. A szerző: Fekete Imola, a Nekünk bevált könyv szerzője, Peaceful Parenting oktató és mentálhigiénés segítő szakember.

Mégis hogyan szólhatna így az advent a várakozásról?

Jól emlékszem a varázslatra, ami december környékén kerített hatalmába minket. Vártunk a hóra. Vártuk, hogy anya adventi koszorút csináljon az ebédlő asztalon, amíg mi a magunk fenyőágait bogozgathattuk az ablakba. Vártuk a mézeskalács sütést. Hogy levelet írhassunk a Mikulásnak. Majd a Jézuskának. Vártuk, hogy Anya kitegye a karácsonyi dekorációkat. És már nagyon vártuk a szentestét, hogy előadhassuk a műsorunkat a felnőtteknek. Meg az ünnepi vacsorát, de leginkább az ajándékozást vártuk. Az esti misét azt nem vártuk, de utána mindig olyan jó volt hazaérni a melegbe!

Szülőként visszatekintve három dolgot tudok megragadni ebből az emlékből: idő, mérték és egyensúly, ami az advent kulcsa. Vagyis az együtt élményen, az ünnepi hangulat fokozatos kibontásán és az ajándékozás rituáléján keresztül tanították nekünk a várakozás örömét – amihez felnőttebb korunkban már ki-ki hozzákapcsolhatta a hit, a remény üzenetét.

Adni tanítsunk, ne csak kapni!

Szülői felelősség egyensúlyt mutatni aközött, hogy adni és kapni. Az ajándék sok arcú. Ajándék megtapasztalni a másik örömét, az elégedettségét, a háláját, a szeretetét. Két csoki között miért ne szólhatna egy-egy adventi ablakocska, zsákocska üzenete arról, hogy ma ő ajándékozzon meg másokat?! – ami által ő sem marad üres kézzel, vagyis szívvel.

Lehet-e ajándék a gyerek számára az, hogy látja az osztálytársa jókedvét, miután megosztotta vele az uzsonnáját aznap? Lehet-e ajándék a szomszéd néni öröme, miután átnyújtott neki egy kifestett mécsest? Anya elégedettsége, miután magától összepárosította a kimosott zoknikat? És még sorolhatnánk. Ez a cikkem most nem a rászoruló gyermekekről szól, hanem arról, hogy ne tájoljuk el a jólétben felnövő gyerekek belső, kis műszerét, mert akkor egy életen át fognak nélkülözni.

10 tipp a csokik mellé:

  1. Készíts képeslapot a nagymamának, és zsebeld be az örömét!
  2. Kinek viszel ma egy adventi narancsot a suliban?
  3. Mesélj ma vicceket a barátaidnak, nevettesd meg őket!
  4. Segíts ma anyának egy olyan házimunkában, amire nem is számít!
  5. Hívd fel nagypapát, hogy mesélje el, milyen volt a tél az ő gyerekkorában?
  6. Írj kedves, rövid üzeneteket és rejtsd el a lakásban, hogy megtalálják a többiek!
  7. Behúzta már a kukáját a kapu elől a szomszéd néni? Menj és segíts neki ma reggel!
  8. Kívánj kellemes ünnepeket minden szembe jövőnek az utcán, és figyeld az arcukat!
  9. Válogass ki pár játékot egy cipős dobozba, és adjátok le egy gyűjtőponton rászoruló gyerekeknek!
  10. Ma játssz egy olyan játékot a tesóddal, aminek tudod, hogy nagy szereti!

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Lifestyle
Utazás
Június 16-án este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni az égen – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-...
Lifestyle
A buggyantott tojás elkészítése sokak számára kihívást jelent, most azonban egy olyan zseniális trükk terjed a neten, amit neked is érdemes kipróbálnod, ha a tökéletes végeredményre vágysz.
Sztárok
Noha II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg házassága tökéletesnek tűnik az utókor számára, a 2021-ben, századik életévében elhunyt herceg több évtizedes frigyük alatt nem mindig...