Ezt az illatot kedveljük a legjobban, függetlenül attól, hogy a világ mely táján élünk

Azt gondolhatnánk, hogy a kultúránk befolyással van arra, hogy milyen illatokat kedvelünk, vagy pont, hogy nem kedvelünk. Egy friss tanulmány szerint viszont teljesen mindegy, hogy hol élünk a bolygón, van egy adott illat, amit minden ember ugyanúgy szeret.

Melyik a kedvenc illatunk?

Sokan úgy vélik, hogy az emberek által kedvelt vagy nem kedvelt szagok legtöbbször közösek a különböző kulturális háttérrel rendelkező egyének között, ami evolúciós alapot adhatna az egyetemesnek tűnő szagpreferenciáinknak. Egy friss tanulmány erre az állításra igyekezett rácáfolni. Ehhez 10 különböző kulturális csoportból – őslakos vadászó- gyűjtögető népből, hagyományos földművelő közösségből és modern városlakókból – származó embereket kértek meg arra, hogy szagoljanak meg tíz egyedi illatot és állítsák őket sorrendbe, az alapján, hogy melyik a legszimpatikusabb.

fiatal lány virágokat szagol narancs háttér előtt

„Azt akartuk megvizsgálni, hogy az emberek világszerte ugyanolyan szagérzékeléssel rendelkeznek-e, és ugyanazokat a szagokat kedvelik-e, vagy ez kulturálisan tanult dolog. Hagyományosan ezt kulturálisnak tekintették, de ki tudjuk mutatni, hogy a kultúrának nagyon kevés köze van hozzá” – idézi Artin Arshamian idegkutatót, a svédországi Karolinska Intézet munkatársát az in.hu, a ScienceAlert cikke alapján. A kutatók messzire utaztak, és számos kulturális környezetben végzett terepmunkából származó adatokat gyűjtöttek össze. Minden felkeresett helyen a résztvevőknek - összesen több mint 280 személynek - tíz, véletlenszerűen elrendezett tollszerű szagadagoló eszközt mutattak be. Arra kérték őket, hogy szagolják meg mindegyiket, és sorba rendezzék a tollakat a legkellemesebbtől a legkellemetlenebbig.

Kíváncsi vagy milyen eredményre jutottak? Lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2