Lifestyle

Ezután kétszer is meggondolod, hogy rendelsz-e kaját: ravasz trükkel élnek az éttermek

Egyre több étterem dolgozik dupla étlappal, különböző árszabással, attól függően, hogy helyben vásároljuk, vagy alkalmazáson keresztül rendeljük meg az ételt. A futárszolgálatok nem támogatják ezt a gyakorlatot, sok vásárló pedig nem is tudja, hogy mekkora árat fizet a kényelemért.

Ráfizetsz, ha rendelsz

Az ételrendelés felfutása nagyban köszönhető a járványnak és az ennek nyomán hozott korlátozó intézkedéseknek, ráadásul a folyamatban szereplő összes résztvevő csak jól járt vele, legalábbis eddig. A vásárlóknak azért jelentett – és jelent még most is – jó megoldást, mert így az otthonuk biztonságából és kényelméből intézhető a rendelés-fizetés-étkezés teljes folyamata, míg az éttermeknek az jött jól, hogy a teljes lezárások idején sem kellett feltétlen lehúzniuk a rolót, rendelésre ugyanis továbbra is dolgozhattak. A G7 gazdasági portál azonban most megírta, hogy a vendéglátóegységek esetén a normál étlap mellett egyre többször van egy drágább is, amit a Foodpanda és Wolt rendelésekre alkalmaznak.

Az oldal utánanézett az egyes éttermek kínálatának és árszabásának, és arra jutott, hogy az utcáról betérőknek van egy olcsóbb, a futárszolgálaton keresztül rendelőknek pedig egy drágább étlap, ráadásul eléggé elterjedt már ez a módszer. Mint írják, a mintázat elég egyértelmű: a futáros applikációkban szereplő bruttó fogyasztói árak mindig minimum 18 százalékkal drágábbak, mint a sima étlapon lévők. Ha pedig visszafelé számoljuk a különbözetet, kiderül, hogy a magasabb áraknak mindig (minimum) 15 százaléka a két ár közötti különbség. A 15 százaléktól bizonyos esetekben eltérés figyelhető meg (felfelé), de ennek oka vélhetően csak az, hogy mindkét árnak 90 forintra kell végződnie – a kereskedelemben megszokott módszer szerint.

Miért éppen 15 százalék? Lapozz és tudd meg!

Fotó: 123rf

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Lifestyle
Sztárok
Apák napja alkalmából Katalin megosztott egy friss fotót, ahol Vilmos látható három gyermeke társaságában, ám a kép sokkal többet üzen, mint azt egyesek gondolnák.
Lifestyle
Szakértői tippek a fájdalmas napégés enyhítésére és a hámlás megelőzésére.
Lifestyle
A Kos megdöbbentő felismerést tesz. Napi horoszkóp!