Lifestyle

Miért nem voltak ételallergiásak a nagyszüleink? Itt a válasz

A nagyszüleink, dédszüleink még csak hírből sem ismerték az ételallergiát vagy intoleranciát. Az azóta felnövő nemzedékeknél viszont egyre nagyobb számban jelentkezik és mára szinte népbetegséggé vált ez a rendellenesség. Mi volt más 100-150 éve és mi változott, ami ennyire érzékennyé tette az embereket az elfogyasztott ételekkel kapcsolatban?

Intolerancia és nem allergia

Glutén, laktóz, tojás és társai. Manapság szinte alig találni olyan embert, aki ne küzdene valamilyen ételintoleranciával. Intolerancia és nem allergia. Fontos megkülönböztetni a kettőt, ugyanis tényleges ételallergiától alig 2%-a szenved az embereknek, míg azoknak a száma, akiknek a szervezete nehezen tud megemészteni adott ételeket már a 40%-hoz közelít. Mi a fő különbség? Az allergia esetében a szervezetünk veszélyként érzékeli a bekerült ételt és azonnal elkezd ellenanyagot termelni. Az ételintoleranciát viszont az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása áll. Az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek, míg ha allergiáról van szó, a tünetek jelentkezése azonnali. Érdekes, hogy míg manapság már tényleg mindennaposak ezek a dolgok, nagyszüleink még csak hírből se ismerték ezeket. Az Újvilágtudat blog arra volt kíváncsi, hogy miben különbözött az életmódjuk a miénktől és találtak is választ a kérdésre, hatot is. Részletek a galériában!

Valódi, szezonális ételeket fogyasztottak Az ételek gazdaságokból kis piacokról vagy őstermelőktől érkeztek az 1900-as évek elején. Ebben az időben az élelmiszer tartósítószerek nem voltak még széles körben elterjedve, az ételek természetes frissességüket őrizték. Amelyik megromlott, azt egyszerűen kidobták. Ez azonban ritkán fordult elő, mivel a megvásárolt termékeket hamar megfőzték, feldolgozták. A nagyüzemileg előállított, adalékanyagokkal teletömött élelmiszerek hiánya miatt táplálkozásuk tápanyagban gazdag volt. Ez tette lehetővé számukra, hogy annyi tápanyaghoz jussanak, amennyi a frissen termett zöldségekben, gyümölcsökben és a frissen vágott állatok húsában létezik. A csecsemők nem tápszereket, hanem anyatejet kaptak, ami minden időben, megfelelő hőfokon állt rendelkezésükre.
Kattints a további képekért!

Téged is utolért az év eleji motiváció az egészségesebb étkezésre, de nem tudod, milyen ételek után nyúlj? Máris mutatjuk, hogy a dietetikusok mik mellett voksolnak.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Egyetlen dologra érdemes fókuszálnod, amiből rögtön leszűrhető, ha a beszélgetőpartnered épp megpróbál átverni téged.
Utazás
Home&Design
Végre egy ház, amit tényleg bárhova magaddal vihetsz, felépítése ugyanis csupán 6 órába telik. A belső tereitől pedig egyenesen padlót fogsz.