Mégsem Éva volt az első nő? - Lilith története

Egyes források szerint ősi démon, mások szerint ikon, aki a pogányok egyik legsötétebb istensége lett. De ami a legmegdöbbentőbb: állítólag ő volt az első nő a földön és nem Éva.

Érzékiség, szabadság és terror

Lilith közismerten egy régi sumer istenség, aki többek közt a nagy magasságok szelének istennője is. A világ teremtésében játszott mitikus szerepe homályos, de annyi bizonyos, hogy végül gonoszsága miatt száműzték az édenkertből. A zsidó hagyományban az egyik leghírhedtebb démon, de más források bizton állítják, hogy Isten – Ádámhoz hasonlóan – őt teremtette a világ első nőjeként. A folyamatban azonban akadt egy fontos különbség: Lilith életrekeltésénél tiszta por helyett állítólag piszkot és maradékokat használt a teremtő. Lilith neve hagyományosan „éjszakát" jelent, és személyében spirituális testet öltött az érzékiség, a szabadság, de a terror is. Egyfajta bestiaként is említik, bár a kutatók még ma is vitatkoznak azon, hogy a személye egy valódi démont vagy inkább a sötét istenségét jelenthette-e.

Lilith első nő istenség biblia

Ellenőrizhetetlen és veszélyes lény

A zsidó irodalom legnagyobb és egyértelműen legfontosabb tematikus rendszerbe foglalt gyűjteményében, a zsidóság enciklopédiájában, a Talmudban például sötét léleknek nevezték, aki nem ismer semmilyen korlátot, és igen veszélyes szexuális kisugárzással rendelkezik. Ahogy írták, képes volt saját magát megtermékenyíteni és ezáltal több száz démon anyjává válni. Lilith nevét ismerték a hettiták, az egyiptomiak, a görögök, az izraeliták és a rómaiak is. Később „átköltözött" az északi népek köztudatába. Ő képviselte a káoszt, a szexualitást, és hittek abban, hogy képes elvarázsolni az embereket. Hozzá kapcsolódnak az első vámpírtörténetek is.

Lapozz, a cikk a következő oldalon folytatódik!

Leadfotó: 123rf.com, Fotó: Wikipédia

Oldalak