Lifestyle

Elhunyt II. Erzsébet Királynő

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója – közölte csütörtökön a Buckingham-palota.

A Királynő halálával egy korszak is lezárult

II. Erzsébet Királynő Anglia uralkodó királyi család

A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.

Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös. II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Ahogy azt a Femcafe is megírta, az udvar szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködött, az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték. Csütörtök koradélután pedig a palota arról adott hírt, hogy az orvosok "aggasztónak" találták II. Erzsébet állapotát.

Uralkodása legendás

A királynő 1926. április 21-én született Elizabeth Alexandra Mary Windsor néven a londoni Mayfairben. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

II. Erzsébet elhunyt Anglia Nagy Britannia család királyi család

Forrás: Getty Images

II. Erzsébet királynő államfői hivatali ideje átvészelte a háború utáni megszorításokat, a birodalomból a Nemzetközösségbe való átmenetet, a hidegháború végét és az Egyesült Királyság belépését az Európai Unióba, majd kilépését onnan. Uralkodása 15 miniszterelnököt ölelt fel, kezdve az 1874-ben született Winston Churchilltől egészen a 101 évvel később, 1975-ben született Liz Trussig, akit a királynő a hét elején nevezett ki.

A londoni Buckingham-palotában a királynő állapotáról szóló híreket váró tömeg sírva fakadt, amikor értesültek a királynő haláláról, mellyel együtt lezárult világunk egy korszaka. Az MTI szerint II. Erzsébet királynőtől a protokoll alapján várhatóan tíz nap múlva vesznek végső búcsút egykori angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyban, ott, ahol néhai édesapja és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A tény, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

Leadfotó: Getty Images

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Az elmúlt hónapokban tanúi lehettünk a Barbiecore felemelkedésének és az Y2K reneszánszának, valamint az iskoláslánynak való öltözködés és a ringató balettcore hirtelen felfutásának.
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.