Lifestyle

Ideje elfelejteni a trendeket: íme, a legfontosabb tanácsok, ha kezdőként állsz neki az életmódváltásnak

Az év eleji időszakban sokan vágnak bele valamilyen új diétába, ezzel is hozzájárulva az egészségesebb életmódhoz. A váltás azonban nem mindig könnyű, sőt, kifejezetten káros lehet, ha olyan trendeket kezdünk követni, amelyek nem felelnek meg az igényeinknek. Tavaly számos új étrend látott napvilágot, közülük több idén is népszerű – melyeket éri meg kipróbálni, és melyek azok a praktikák, amiket mindenképpen kerüljünk el?

Új év, új diéta?

Az egészséges életmód legnagyobb részét az étkezéssel tudjuk biztosítani. Sokak számára egyszerűnek tűnhet egyik napról a másikra átállni egy új diétára, a váltás azonban megterhelheti a szervezetet. Fontos, hogy megbízható, szakmai forrásból tájékozódjunk a lehetőségekről. Ha találunk egy számunkra kedvezőnek tűnő diétát, vegyük figyelembe, melyek azok az élelmiszerek, amelyek nem férnek bele, például a különböző allergiák, intoleranciák miatt. Törekedjünk a kiegyensúlyozottságra és arra, hogy minél több zöldéget, gyümölcsöt fogyasszunk. Közhelynek tűnik, de a U.S. News & World Report szakemberei által összeállított étkezési rangsor még mindig azokat a trendeket sorolja az élvonalba, melyek rostban gazdagok, azaz a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását helyezik előtérbe. Tavaly ismét a mediterrán diéta került az első helyre, mely segíthet a krónikus betegségek elkerülésében. Bakk Brigitta, a Violife dietetikusa segített összegyűjteni, mikre érdemes mindenképpen odafigyelnünk, ha életmódváltásba kezdünk; részletek a galériában!

Ha kevésbé kötött étrendet szeretnénk, érdemes kipróbálni a flexitáriánus táplálkozást, mely ugyan megengedi a hús és a tejtermékek fogyasztását, de ezek csökkentésére, és a nagy arányú zöldség-gyümölcs fogyasztásra épül, mellyel egyben a fenntarthatósághoz is hozzájárulunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek naponta legalább 40 deka zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztaniuk, melybe nem számítanak bele az olyan magas keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a burgonya vagy az édesburgonya. Sokan csak azért kezdenek el követni egy-egy új trendet, mert az egyfajta divatként jelenik meg például a közösségi médiában.
Kattints a további képekért!

A savanyúságot nemcsak az íze, hanem jótékony élettani hatásai miatt is érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe; cikkünkben kifejtjük, mennyi mindent fogsz tapasztalni, ha így teszel!

Leadfotó: 123r

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Egy egyszerű, fehér pólóra minden nő ruhatárának szüksége van, nem is sejtenéd ugyanis, milyen rengetegféleképpen viselheted.
Egészség
Bár sokan úgy véli, az elektromos cigaretta korántsem olyan káros, mint a hagyományos dohányzás, valójában szintén rengeteg egészségügyi kockázat rejlik mögötte.
Lifestyle
Az egészséges életmód, az állatvédelem és a környezettudatosság jegyében sokan döntenek úgy, hogy áttérnek a vegán étrendre, remélve, hogy ez energikusabb és kiegyensúlyozottabb életet eredményez...