Lifestyle

Ezzel a pofonegyszerű dologgal lehet megelőzni a demencia kialakulását - Még nem késő!

A demencia világszerte sújtja az idősebbeket, az egyik leggyakoribb betegség. Úgy néz ki, megtalálták a megelőzésének egyik módját!

Egy tanulmány kimutatta, hogy van egy egyszerű módja annak, hogy elkerüljön minket a demencia, amikor idősebbek leszünk. Azzal, amit a tanulmány felfedett, könnyen lehet, hogy nemcsak nekünk, hanem szüleinknek és nagyszüleinknek is segítségére lesz, hogy mindannyian emlékezzünk azokra az értékes pillanatokra, amelyeket megosztunk egymással.

Mindannyiunknak szüksége van barátokra, különösen idősebb korunkban

A 28 éven át tartó tanulmány kimutatta, hogy azoknál a 60 éveseknél, akiknek több volt a szociális kapcsolata a barátokkal, 12%-kal kisebb esély mutatkozott a demencia kialakulására. Felfedezték, hogy ez inkább a barátokkal való társas érintkezésre vonatkozik, semmint a rokonokra. Ez azt sugallja, hogy érdemes időskorban is barátkozni, ahelyett, hogy pusztán a családunkkal töltenénk az időt.

Ehhez a kutatáshoz 10 228 ember adatait használták fel. A kutatásban résztvevőket hat alkalommal kérdezték meg 1985 és 2013 között a szociális érintkezéseik rendszerességéről. A 35-55 éves, londoni páciensek esetében arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyakran érintkeznek olyan rokonokkal és barátokkal, akikkel nem élnek együtt.

Emellett a résztvevők kognitív teszteket töltöttek ki 5 alkalommal, 1997 és 2016 között, valamint 2017-ig az elektronikus egészségügyi nyilvántartásban is követték őket a demencia kialakulását figyelve.

Más tanulmányok alátámasztották azt a feltételezést, hogy a szocializáció fontos az idősek számára a demencia kialakulásának csökkentése érdekében. De ez a kutatás kifejezetten azt találta, hogy a barátok közelsége többet segíthet, mint a rokonoké. Egy másik érdekes dolog, amit meg kell jegyezni, hogy a hatás nagyobb volt a 60 éveseknél, mint az 50 éveseknél és a 70 éveseknél.

Lapozz tovább!

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Dean Cain a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai című tévésorozatban öltötte magára a legendás szuperhős vörös palástját és testhezálló kék ruháját. Azóta persze több évtized eltelt, és Cain is...
Sztárok
A bulvármédia korábban azt sugallta, hogy a népszerű műsorvezetők a színfalak mögött szűkölve utálják egymást, de vajon van egyáltalán valóságalapja ennek a merész feltételezésnek?
Lifestyle