Bosszúra szomjazik Pablo Escobar egyik áldozatának fia

Gonzalo Rojas édesapja az egyike volt annak a 107 utasnak, akiket a drogbáró felrobbantatott a levegőben 30 évvel ezelőtt.

A kokainkirály: mítosz vs. valóság

Pablo Emilio Escobar Gaviria a 20. század egyik leghírhedtebb embere volt. Az „El Doctor”, „El Patrón” vagy „Don Pablo” néven elhíresült kolumbiai drogbáró sztorija tele van ellentmondásokkal, így nem csoda, hogy a mai napig megosztó személyiségként emlékeznek rá az emberek. Minden mítosz ellenére, ő egy kegyetlen narkoterrorista volt, aki hatalmának csúcsán az egész világon megtermelt kokainmennyiség kereskedelmének a 80%-át tartotta a kezében, ezzel évente közel 2 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított.

A Forbes magazin 20 évvel ezelőtt a világ hetedik leggazdagabb embereként írt róla. Sokan a szegények megmentőjét látták benne, hiszen jövedelmének jelentős részét fordította a mélyszegénységben élők megsegítésére, de a pénz, amit megszerzett bűnös volt, és rengeteg ártatlan életbe került. Sorozatok, filmek és könyvek emlékeztetnek a vérrel szerzett vagyonra, amelyekben gyakran tűnhet szimpatikusnak a kegyetlenségei ellenére is a kokainkirály. Escobar neve üzlet lett, ajándéktárgyakat árusítanak vele, még azon a szomorú helyen is, Medellin városban, ahol 1989 novemberében a levegőben felrobbantott egy repülőgépet a kormány elleni háborúban. Ezt elégelte meg egy Gonzalo Rojas nevű kolumbiai fiatal ember, akinek az édesapja rajta volt azon a járaton.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: Profimedia - RedDot

Oldalak