Lifestyle

„Az, ahogy eljutottam idáig, őrületes mélységek és csodálatos magasságok következménye.” – bemutatkozik Dr. Sinkó Erika, FemCoach

Mélyen hisz abban, amit csinál. Abban, hogy az a nézőpont, ahonnan éppen nézzük magunkat vagy a világot, igenis számít! Abban, hogy tudunk változni, és a változás sokszor rajtunk múlik. Ez a perspektíva az, ahonnan el lehet mozdulni gyakorlatilag bármerre. A határ pedig csakis tőlünk, a mi gondolkodásunktól függ. Ismerjétek meg közelebbről FemCoach szerzőnket, Dr. Sinkó Erikát.

Végzettséged tekintve jogász vagy, de milyen út vezetett odáig, hogy az egyik legjobb vezetői coach legyél?

Szerencsés ember vagyok, mert elmondhatom magamról, hogy a munkám egyben a hobbim, és fordítva a hobbim a munkám. Fejlesztő trénerként és business coach-ként találtam meg hivatásomat. Hivatás, mert tényleg hívott ez a terület. Korábban marketingesként dolgoztam, ám egy kiégett állapot segített rátalálni a saját utamra. Persze az, ahogy eljutottam idáig, az őrületes mélységek és csodálatos magasságok következménye. Annak ellenére, hogy sokan azt hiszik, hogy nekem “minden olyan könnyen megy”, nálam sem mindig volt és van kolbászból a kerítés.

„Pont úgy, ahogy más, úgy én is számtalan kudarcot, csalódást, fájdalmat éltem át, melyekért – talán furcsának tűnik – mégis hálás vagyok. Ezek voltak azok, amelyek kimozdítottak a komfortzónámból és valami olyat mutattak rólam, amit látnom, tapasztalnom, megélnem kellett.”

Dr. Sinkó Erika, a FemCoach szerzője bemutatja a Kapaszkodó programot

Természetesen, amikor negatív hatás ér, az nekem is kegyetlenül fáj, ám visszanyerve józanságomat pontosan tudom, hogy csakis értem, és miattam történnek ezek. Talán ennek a szemléletmódnak az elsajátítása segített ahhoz, hogy megtanuljam értékelni a magasságokat, sikereket, boldogságot és minden olyan dolgot, ami pozitív előjellel szerepel az életemben. Ezeket korábban természetesnek vettem, ám egy idő után valahogy felerősödött az érzékelésük és jelentésük számomra. Ma már merem elismerni, megdicsérni, és szeretni magamat. Mindezek után talán érthető, hogy maximálisan hiszek abban, hogy mindig van más nézőpont és a változás alapja annak a felismerése, hogy éppen honnan nézzük magunkat és a világot. Ez az a perspektíva ahonnan el lehet mozdulni gyakorlatilag bármerre. A határ, pedig csakis tőlünk, azaz a gondolkodásunktól függ.

„Nem akarom megmondani és nem is tudom megmondani, hogy kinek, mi a jó. Én csupán nézőpontokat mutatok, mert tenni azért, hogy az életünk jobb/könnyebb/boldogabb… legyen, csakis saját magunk tudunk.”

Hiszen más életével kapcsolatban én hiába gondolkodom, cselekszem másképp, az pont nem változtat semmin. Amit én tudok tenni az az, hogy hozzásegítek másokat egy olyan kormánykerékhez, mellyel irányítást, hatalmat kaphat a saját élete felett.

Mit gondolsz, milyen esetekben érdemes coach segítségét kérni? Hogyan zajlik egy alkalom?

Nehéz és nem is tudok egy pontos listát adni azzal kapcsolatban, hogy milyen esetek jöhetnek szóba. Azt szoktam mondani, hogy ha úgy érzi valaki, hogy elakadt, megakadt az élete – például legyen szó időgazdálkodásról, kommunikációról, párkapcsolatról, munkahelyi szituációról, vezető-beosztott kapcsolatról, karrier-váltásról … – akkor érdemes felkeresni egy coach-ot. A beszélgetés során persze kiderülhet, hogy az adott témában tud, vagy nem tud segíteni egy coach. A közös munka nálam mindig egy “nyitó” beszélgetéssel indul, ahol “közelítünk” egymáshoz. Ilyenkor beszéljük meg a kereteket, az egységes jelrendszert, a témát (melyet az ügyfél határoz meg). Fontosnak tartom tisztázni, hogy a coach a folyamat kísérőjeként működik közre. A következő alkalommal már az ügyfél által hozott témára fókuszálunk.

Kapaszkodó névvel indítottál egy különleges programot, mesélnél róla, kérlek?

Munkám során számtalanszor tapasztalom, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint amit hiszünk magunkról. Tömérdek dolgot megtanulunk az iskolában és az életben, ám azt, hogy miként gondolkodjunk magunkkal kapcsolatban, vagy az, hogy mit jelent(het) és hogyan viszonyuljunk egy kudarcunkhoz, vagy milyen értelmet adhatunk egy adott helyzetnek, … azt nem tanuljuk meg. Van, aki magától lép az önismeret útjára, és van, akinek segítségre, “kapaszkodóra” van szüksége ahhoz, hogy átgondolja erőforrásait és rendszerezze gondolatait. Ebből kiindulva született meg a Kapaszkodó kártya.

„A 76 lapból álló Kapaszkodó kártya egy olyan tudatosan felépített 8 témakört feldolgozó (Hála, Kudarcok, Értelem, Célok, Sikerek, Belső értékek, Megbocsátás és Elengedés, Változás), tematikus rendszer, ami önismeretet, önbecsülést, és önbizalmat ad azoknak, akik megerősítést, vagy támpontot szeretnének kapni magukról.”

A kártyák lépésről lépésre vezetik a használóját abban, hogy rendezze és rendszerezze gondolatait, azaz kiváló arra, hogy bekuckózva egy kényelmes helyre egyedül gondolkodjunk és rendszerezzük gondolatainkat. Valahogy úgy lehet a leginkább elképzelni a kártya működését, mintha egy 8 alkalmas coaching-ra menne el az illető, ahol a nyolc témában segítene a coach, ebben az esetben a kártya felismerésre jutni. A kártyák egyébként kétoldalasak, egyik oldalán a téma elnevezése található, míg a funkcionális oldalon a kérdések és feladatok kaptak helyet a saját válaszok rögzítése céljából. Vannak olyan kártyák is, melyeknek az a célja, hogy másnak írjuk meg és adjuk oda (például a Hála kártyák között van ilyen) és van olyan, ami a mindennapokban segít a rajta található ábra segítségével (például Célok vagy Kudarcok). Ezeket érdemes kitenni olyan helyre, ahol jól látható a mindennapokban.

A Kapaszkodó kártyák, akárcsak egy coach, segítenek rendezni a gondolatainkat

Természetesen, ha valaki arra is igényt tart, hogy még több oldalról szerezzen gondolatokat magának, vagy esetleg szüksége volna mások által nyújtott “kapaszkodóra”, úgy szeptembertől személyes és online workshopok is indulnak. Ezek részletei a weboldalon találhatók. Ehhez kapcsolódva további célom az is, hogy a Facebookon egy olyan zárt közösséget indítsak, ahol a kártyát használók és a workshopokon résztvevők oszthatják meg egymással támogató gondolataikat. Ez nem üzleti oldalról fontos számomra, hanem azért, mert a másokkal kialakított pozitív kapcsolat kiváló megoldást nyújt akár a nehézségekből való kilábaláshoz, akár ahhoz, hogy inspirációt gyűjtsünk saját fejlődésünkhöz. A valahová tartozás és önmagunk értékelése pedig növeli boldogságunkat és jól-létünket.

A jó hír, hogy nem csak magánemberek, hanem cégek számára is elérhető a program, akár a stressz csökkentése, a kiegés megelőzése, vagy a munkatársi jól-lét erősítése céljából. Ha a munkatárs jól érzi magát, az hatással lesz a teljesítményére, a minőségre, és az általános hangulatra... Szóval helye van a vállalatok életében is a Kapaszkodó kártyáknak.

Nemsokára újabb FemCoach anyagokat olvashatunk majd tőled. Milyen témákkal készülsz?

Egyrészt szívesen írok a Kapaszkodó témáiról, mivel ezek azok, melyekkel a leggyakoribb elakadásként találkozom. Másrészről a munkám szorosan kapcsolódik a kommunikációhoz, a vezetőket érintő témákhoz, azaz – később – ezekről is tervezek ösztönző gondolatokat adni.

Őszintén, nyitott szívvel nézek a velem szemben ülő emberre és megoldandó feladatunkra. Egyikünknek sincs vesztenivalója. Kérdezek, választ kapok, majd újra kérdezek… Érzelmek felszakadnak, tombolnak, lenyugszanak, egyre jobban tisztul a kép egészen addig, míg valami remény, fény fel nem bukkan. Van úgy, hogy a megoldás csodája azonnal eljön, ám lehet, csak pár óra, nap, vagy hét múlva érik be a tápláló gondolat. Ennek ez a rendje, így működik! Egy darabig. Egészen pontosan addig, míg emberem megszokásból, kényelemből, gyávaságból vissza nem bújik régi maszkja mögé. Tudom, min megy keresztül, én is jártam ebben a cipőben…

Fotó, videó: Dr. Sinkó Erika

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Azt már tudjuk, hogy G.w.M gyermekei számára is szeretné átadni a roma kultúrát, mivel otthon is előtérbe helyezik ezeket.
Egészség
Lehet sokan örülnek neki, hogy hamarabb kopogtatott be a jó idő, de így az allergiások egy elég durva szezonra készülhetnek. Az sem kizárt, hogy sok új beteg fog megjelenni.
Sztárok
Az uralkodó rákbetegsége miatt a Mirror értesülései szerint rájött arra, hogy túl rövid az élet, ezért drasztikus lépést tervez, ami megváltoztathatja az egész királyi család életét.