Lifestyle

Az első karácsony nélküle. Mi segíthet a gyászban? – a pszichológust kérdeztük erről

Jobb, ha e téren senki sem ringatja magát álomvilágba: az első karácsony a szerettünk nélkül rettenetesen nehéz lesz. De az általunk megkérdezett pszichológus segíthet a gyászfeldolgozásban.

Mindig az első karácsony legrosszabb

Sajnos a gyászév olyan kifejezés, ami ismerős lehet azok számára, akik vesztettek már el valakit. Ez a szó írja le az első olyan évet, amit eltöltünk a szerettünk nélkül. Az első születésnapod nélküle és az ő első születésnapja. Az első házassági évforduló vagy éppen az első karácsony.

Mindannyian másképp gyászolunk és eltérő ideig is tart. Ezt nem lehet felgyorsítani, de dolgozni kell rajta, és lépésről-lépésre haladni a gyógyulás útján, amihez mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Van, aki a második-harmadik évben is ugyanúgy a padlón van, mint az elsőben. De kétségtelenül az első karácsony a szeretett személy nélkül szokta a legjobban megviselni az embereket.

Hiszen olyan abszurdnak tűnik a szeretet ünnepe a szeretett személy nélkül. Automatikusan az előző karácsonyon fog járni az eszünk, amelyen még ott volt. Ez az összehasonlítgatás pedig talán már soha nem szűnik meg. Mindig lesz egy ünnepnap, élmény, reakció, amiről eszünkbe jut, hogy akkor éppen mit csinált vagy mit mondott volna.

De ahogy a fájdalom, idővel az összehasonlítgatás mértéke is csökkeni fog. Türelmesnek és megértőnek kell lennünk önmagunkkal.

Lapozz tovább, a cikk folytatódik!

fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Az avokádó egyike azoknak az ételeknek, amelyek számtalan egészségügyi előnnyel kecsegtetnek, ennek ellenére a legtöbb figyelem általában ízére és tápláló tulajdonságaira irányul.
Lifestyle
Sokan isznak egy pohárral lefekvés előtt abból a bizonyos italból, amely egy friss kutatás szerint nemhogy elősegíti, de még hátráltatja is az elalvást.
Fashion&Beauty
Bár az öltözködés terén sokszor tapasztalhatunk váratlan fordulatokat, ezúttal a férfi divattrendek között tűnt fel egy egészen különös kiegészítő.