6 rossz szokás, ami megöli az intelligenciát

Talán nehéz bevallani, de valóban léteznek olyan szokások az életünkben, amik hátráltatnak a képességeink fejlődésében, és megnehezítik az előrehaladást. A rohanó hétköznapokban nem biztos, hogy tudatában vagyunk a rossz behatásoknak, de ezeknek köszönhetően, nemcsak hogy megnehezedik az életünk, elakadunk a céljaink elérésében is. A helytelen döntések és a negatív gondolkodás könnyen magával sodor, ha nem vagyunk tudatába ezeknek.

Alkotási válság és értékelés

Lehetetlen küldetés lenne előre vagy hátra menni az időben; vagy az, ha egy időben akarnánk felfelé és lefele haladni. Amikor alkotunk valamit, de ezzel párhuzamosan máris értékelnénk, hatalmas hibát követhetünk el. Ezzel nemcsak lehetetlen dologra vállalkozunk, de még a projekt sem fog úgy sikerülni, mint ahogy szeretnénk.

Először alaposan át kell gondolnunk, mit szeretnénk csinálni, az hogy lesz kivitelezhető, majd a tervek kidolgozása után megvalósítani elképzeléseinket. Ha úgy érezzük, minden lépéssel készen vagyunk, csak azután vizsgáljuk felül munkánkat, és onnantól már kijavíthatjuk a hibákat is. Ez azért fontos, mert ha ezt a két teljesen ellentétes feladatot egyszerre akarjuk elvégezni, azonnal csalódhatunk önmagunkban, és alábbhagyhat lelkesedésünk.

Azt hiszed, szakértő vagy

A „szakértő szindróma” egy másik érdekes szokásunk, amivel könnyebb végezni az intelligenciánkkal, mint gondolnánk. Ha úgy gondoljuk, hogy mi már mindenhez értünk, és számunkra már nincs új információ, akár abba is hagyhatjuk a tanulást… Nem értenénk meg, milyen is az, amikor másokat meghallgatva odafigyelünk, és tapasztalatokat szerzünk.

Ehelyett a gondolkodás helyett legyünk inkább nyitottak, és higgyük el, ha figyelmesen járunk a világban, olyan pillanatokban is tanulhatunk, amikor nem is gondolnánk. Ez a gondolkodásmód ahhoz is hozzásegíthet, hogy másokkal szemben figyelmesebbek legyünk mindamellett, hogy nyitunk az érdekes újdonságok felé. Ne féljünk ettől!

Fotók: wordpress.com, spiritfountain.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!