10 tény az idén 32 éve leomlott berlini falról

A Nyugat-Berlinbe történő szökést megakadályozó határőrök átlag 100-200 keletnémet márka jutalmat és 3-6 nap szabadságot kaptak.

Egy korszak vége

A berlini fal 1989. november 9-i leomlása az egész világ számára egy korszak végét jelentette. Huszonnyolc év kényszerű különélés után családok egyesülhettek és barátok találkozhattak végre újra. - írja az europeana.eu. A hirtelen történt események mindenkit váratlanul értek, az NDK polgárai azonban ekkor már több hónapja politikai és gazdasági változásokat követeltek az utcára vonulva. A keletnémet kormány már nem tudta sokáig tartani magát és képtelen volt megakadályozni a lakosság újabb tömeges kivándorlását. November 9-én kora este a rendszer szóvivője azzal lepte meg az újságírókat, hogy zavarosan fogalmazva bejelentette: az NDK polgárai bármely határátkelőhelyen és külön engedély nélkül elhagyhatják az országot. A nyugati média is azon nyomban lehozta a hírt, és a bejelentés hatására több ezer kelet-berlini polgár indult meg a határátkelőhelyek felé. Zavarodottságukban és egyértelmű utasítások híján a határőrök felnyitották a sorompókat. A kelet-berliniek közel harminc év után először szabadon átléphettek a fal túloldalára. A vasfüggöny megnyílt, és új korszak kezdődött.

Az évforduló alkalmából összeszedtünk 10 tényt, amit valószínűleg nem tudtál a berlini falról. Kattins a galériára és lapozd végig a fotókat!

1. Idén 32 éve, 1989. november 9-én omlott le a berlini fal, amely évtizedekig a második világháború utáni Európa megosztottságának jelképe volt.1949-től 1961-ig, a fal megépítésének kezdetéig közel 3 millió keletnémet hagyta el az NDK-t. A falat elsősorban a további kivándorlás megakadályozása miatt kezdték el építeni.
Kattints a további képekért!

Miért erősödik fel a nők elleni erőszak a klímaváltozás miatt? Erre és hasonló kérdésekre ad választ cikkünk.

Leadfotó: Fortepan / Horváth Péter, Forrás: mult-kor.hu, europeana.eu

Oldalak