Mikulásvirág kisokos: így gondozd, hogy az ünnep után is szép maradjon

A tévhitekkel ellentétben az ünnepek végeztével sem kell elbúcsúznunk a mikulásvirágoktól. Megfelelő gondoskodással továbbra is a lakásunk ékei lehet.

Mikuslávirág szezon

Tombol a mikulásvirág szezon. A főként piros és fehér színekben pompázó növények elárasztották a boltok polcait, sokan pedig már be is szerezték a legmutatósabb darokat az ünnepi asztalra. Ez a vidám virágfajta alapvetően a téli hónapokba érhető el, azonban otthon nevelve sokáig tündökölhet még, de ehhez érdemes megfogadnunk egy-két hasznos tanácsot - írja az eletforma.hu. Ám mielőtt rátérnénk a mikulásvirág gondozásának alapjaira, íme egy kis segítség azoknak, akik még nem vásároltak ilyen növényt, de erősen gondolkodnak rajta.

Íme néhány részlet, hogy mire kell figyelni, ha mikulásvirágot vásárolunk:

  • A robusztus, sötétzöld lombozat az egészséges növény jele. Csak kemény halványzöld levelű mikulásvirágot vegyünk, a fonnyadt levelek a betegség jelei.
  • Az élénk színű fedőlevelekre érdemes figyelni. Azért, hogy a növény sokáig díszítse az otthonod olyan példányt válassz, ami még nem virágzik teljesen és nem hullajtja a virágporát. A virágport könnyen észreveheted a színes felleveleken (ezek borítják a zöld leveleket).
  • A leghosszabb élettartamú mikulásvirágoknak – a nem túl éretteknek – gömbölyű, zöld rügyei lesznek, és a vásárlás időpontjában nincs nyoma a sárga virágpornak.
  • Vizsgáld meg a növény hibáit. Az apró levéltetvek pusztítást végezhetnek a mikulásvirágon, ezért mindenképpen nézd meg a leveleket (a hátuljukat is), és keress rajta kis lyukakat. Ha ilyet látsz, akkor ne vedd meg a növényt, biztos, hogy kirágták a tetvek.
  • Mindig úgy hozd el az üzletből, boltból a növényt, hogy becsomagoltatod. A mikulásvirág könnyen megfázik a kinti hidegben, és lehullajtja a leveleit.
  • Ha celofánnal együtt viszed haza, akkor otthon gyorsan távolítsd el ezt róla, mert könnyen bepenészedhet a föld és elhalhat ettől a növény.

Hogyan kell gondozni a mikulásvirágot? Lapozz és mutatjuk!

Leadfotó: 123rf.com Fotó: Pinterest

Oldalak