Meg se kottyan nekik a sötétség - 5 szobanövény, ami az árnyékos helyeket kedveli

Bár a legtöbb szobanövény imádja a napos helyeket, bőven vannak olyanok, amik teljesen jól elvannak a sötét zugokban is. Ha nálad is több az árnyék, mint a fény, akkor olvasd el cikkünket!

1. Kukoricalevél

A Japánból származó kukoricalevél (aspidistra elatior) a liliomfélék családjába tartozik. Az egyik legjobb ellenállóképességű növény, ráadásul nagyon igénytelen is: jól viseli a hűvös időt, a kevés fényt, és a gyökerei körüli szárazságot is. Minél árnyékosabb helyre kerül, annál szebb, hosszabb leveleket hoz, így pótolhatatlan dísze a sötét lakásoknak, hidegebb folyosóknak. Két dologra figyelj vele kapcsolatban: ne ültesd gyakran át, és ne áraszd el vízzel a földjét.

2. Zamiopálma

A zamioculcas a kontyvirágfélék (araceae) családjának egyik nemzetsége, melynek egyetlen faja a zamioculcas zamiifolia, vagyis a zamiopálma. Trópusi, évelő növény, Kelet-Afrikában őshonos. Szép, fényes, zöld levelei miatt sokak kedvelt dísznövénye; bár napos helyen fejlődik a legjobban, a sötét lakások tulajdonosai is bátran vegyenek ilyen növényt, hiszen gyenge fényviszonyok mellett is erős, csodás levelei nőnek. Strapabíró, nem igényel sok vizet, sem túl nagy cserepet, és ami a leglényegesebb, hogy irodákban, túlfűtött lakótelepi lakásokban sem pusztul ki.

Fotók: plantlust.com, biolib.cz

Oldalak