Jól mutat és jól is szól: Teszteltük a polc-hangszórót!

Milyen az a polc vagy lámpa, ami hangszoró is egyben? Kipróbáltuk a svéd bútorgyártó legújabb, együttműködésben készült dizájntermékét és sok más mellett az a jó hírünk, hogy ezt nem nekünk kell összeszerelnünk!

Multi-room

A Sonos márka arról híres, hogy magas minőségű ún. multi-room hangszórókat gyárt: ezeket vezetékesen és vezeték nélkül (Wifin) csoportokba köthetheted és így több szobán keresztül élvezheted kedvenc zenédet vagy podcastedet. A hangszórókat ingyenes iOS és Android applikáción keresztül vezérelheted és kötheted össze olyan szolgáltatásokkal, mint a Spotify, Google Music vagy a Youtube Music, de az Apple felhasználók az Apple AirPlayen keresztül is tudják vezérelni. A legolcsóbb Sonos hangszóró ára viszont 60 000 Ft-tól kezdődik, ha az igazi sztereó élmény miatt kettőt szeretnénk, akkor ennek a duplájával kell számolnunk. És itt jön az IKEA a képbe: legújabb termékük a SYMFONISK, amelyet a fent említett branddel közösen hoztak létre, mégsem kell érte annyira mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk. Ráadásul ez az újdonság nemcsak, hogy jól néz ki, hozza a Sonostól minimálisan elvárt hangminőséget is. Sőt, mi több, még hasznos is, hiszen könyvespolcként is felszerelhető a falra külön kiegészítővel vagy elrejthető a könyvek között a polcon.

Tapasztalatok

A doboz tartalma maga a hangszóró, a kábelek és a használati utasítás. A kezdéshez csak be kell dugni a kábelt (álló és fekvő orientációra is gondoltak) az eszközbe és az áramforrásba, telepíteni a Sonos applikációt az Apple Store-ból (iOS és macOS), a Google Play Store-ból vagy Windowsra (7, 8, 10 támogatott), és kezdődhet a párosítási folyamat.

Az alkalmazás magyarul nem tud, de az angol felület lépésről lépésre - ahol szükséges grafikával - végigkísér minket a regisztrációs és kapcsolódási folyamaton. Ez nem több 2-3 percnél. A feltétel, hogy az irányító eszköz és a hangszóró egy hálózaton (pl. ugyanazon a routeren) legyen akár vezetékesen, akár vezeték nélkül.

A beállítást követően a Sonos appban rádióállomásokat tudunk keresni a beépített és ingyenes TuneIn modul segítségével – ez ismeri a világ legtöbb rádióját, köztük szinte az összes magyar FM rádióállomást is. Másik megoldás, hogy a mobilunkon tárolt zenék közül kezdünk el szemezgetni. Ha ez nekünk nem elég, hozzáadhatjuk a legtöbb népszerű zenestreaming szolgáltatást, ahol bejelentkezve a fiókunkba, már hozzá is férhetünk a kedvenc zenéinkhez.

Mivel ez egy vezeték nélküli (Wifi) vagy vezetékes (Ethernet) hálózaton kommunikáló hangszóró, ezért biztosított a jó minőségű streaming, a Bluetoothoz képest nagyobb hatótáv és a stabil kapcsolatot a vezérlő és a többi csatlakoztatott hangszóró között. Bluetooth nincs rajta, ezért - hacsak nem használjuk az Apple Airplayt (bizonyos korlátokkal) – játékok, HBOGO, Netflix vagy Youtube videók vagy filmek hangját nem fogunk tudni rajta keresztül hallgatni, és így házimozi építéshez sem alkalmas önmagában. Viszont nagyon hasznos funkció, hogy ha rendelkezünk több IKEA Symfonisk hangszóróval (pl. egy Symfonisk lámpa és még egy Symfonisk könyvespolc), akkor lehetőség van csoportosan vezérelni őket: adott helyiségen belül külön-külön vagy akár a lakás összes hangszóróját egyszerre. Így megoldható, hogy a nappaliban más zene szóljon, mint a hálóban vagy csak más hangerővel és keverési beállításokkal szóljanak.

A Sonos saját és az IKEA Symfonisk hangszórói kompatibilisek egymással, így akár vegyíteni is lehet a két márka eszközeit. Ha rendelkezünk a megfelelő Sonos eszközzel (Playbar, Playbase, Beam) akár a házimozi részévé is integrálhatjuk a Symfoniskünket.

További előny, hogy többen is rácsatlakozhatunk és vezérelhetjük a hangszórót feltéve, ha ugyanazt a felhasználói fiókot használjuk az applikációban. Az előlapi panelen 3 gomb található: kettő a hangerőköz (+, -) és egy a lejátszáshoz/szüneteltetéshez. Ha a párunk elfelejtette leállítani a zenét, akkor bejelentkezve a saját eszközünkről mi dönthetjük el, hogy leállítjuk a hangot vagy átváltunk másik szolgáltatásra. Ha úgy tetszik, időzítőt is beállíthatunk, így akár a kedvenc rádiócsatornánkra is ébredhetünk reggelente. Az app egyébként nagyon stabilan teszi a dolgát és rengeteg beállítási lehetőséget biztosít.

Mit hallottunk?

A hangminőség ebben az árkategóriában tökéletes, a (külföldi árakból kiindulva, várhatóan) 35 000 Ft-os árával 40-50%-kal olcsóbb, mint a hangszórómárka legolcsóbb terméke, ezért ár/érték arányban jelenleg ez a polc/lámpa-hangszóró a multi-room megoldások piacának királya. A hangzás a hétköznapi használatban tökéletesen kielégíti az igényeket már az alapbeállításokkal is: hozza az azonos árkategóriájú és nagyságú Bluetooth hangszórók minőségét, sőt, a legtöbbet felül is múlja. A hang alapbeállítása az applikáció keverőjén keresztül a felülbírálható. A hangzás magas hangerőn sem torzul, de ez függ a forrás minőségétől és az internet stabilitásától is: egy Tidal szolgáltatással hallgatott zene tisztább hangzást fog biztosítani, mint egy Spotify (ami ötöd akkora sávszélességet igényel), de ezt az igazán vájtfülüek fogják csak meghallani.

Ha már régóta szeretnénk egy wifis, multi-room audio kompatibilis, jó minőségű hangszórót, akkor a Symfonisk egy tökéletes megoldás hiszen nemcsak árával, de a korrekt hangminőségével is kitűnik a többi multi-room audio megoldás közül. Ha tisztában vagyunk a Wifi hangszórós technológia korlátaival, nem fogunk csalódni benne!

Fotók: IKEA, Femcafe.hu/Sajószegi Veronika
Leadfotó: IKEA

Oldalak

Szólj hozzá Te is!