Home&Design

A faldíszítés következő szintje: így készülnek az egyedi, kézzel festett dekorfalak

Bevillannak egyedi és modern fali minták a Pinterestről, esetleg láttál textúrázott falakat ismerősök lakásában, irodákban? Mindig is különlegesnek tartottad a trendi falfestéseket az éttermekben, de nem tudtad pontosan, hogy mi fán terem, hogyan készül? Maradj velünk, és részletesen beavatunk a murál festés világába!

Dekorfal

A dekoratív festett fal egy olyan építészetileg tervezett falat jelent, amelyet egy előregyártott koncepció szerint, kézzel festenek, színeznek, texturálnak. Minden olyan falfestés ide tartozik, mely nem tapétával van dekorálva, hanem művészek, tehetséges anyukák vagy kísérletező kedvű és ügyes kezű emberek készítenek és vagy absztrakt, vagy konkrét figurális képet ábrázol a falon. Rengeteg féle dekorfal létezik, az egyszerűség kedvéért bontsuk fel 3 kategóriára és nézzük meg őket alaposabban, példákkal szemléltetve.

Realisztikus és Figurális Grafika

A legrégebbi dekorfalak már az ókorban is léteztek, hiszen az ember mindig is törekedett arra, hogy környezete esztétikus legyen, és a minket körülvevő falak sok lehetőséget adtak a belső állapotunk kifejezésére. A régészek felfedeztek az Indonéz Sulawesi szigeten egy műalkotást, mely talán a világ legrégebbi freskója: három vaddisznót festettek egy mészkőbarlang mélyére, nagyjából 45 500 évvel ezelőtt. Babilon, Fönícia és Perzsia Birodalmaiban is gyakran megtalálhatóak ezek a legkorábbi, otthon szépítésre való törekvések a falfestésen keresztül, melyek már akkor is a luxus és a modernitás jelei voltak. Ez az alkotói megjelenítés az évszázadok során olyan magas szintre fejlődött, hogy a realisztikus kép ábrázolás szinte már-már szemet becsapó, élethű grafikával jelenik meg sok 15.századi, reneszánsz templom és kápolna falain és mennyezetén, mint például a Sixtusi kápolna freskói.

Így eljutunk az első nagy kategóriához a dekorfestés világában, melyet Realisztikus és Figurális Grafikának nevezünk. Ide tartoznak azok a falra készült festmények és illusztrációk, melyek egy konkrét mintát ábrázolnak. A mai trendekben ez az irányultságú dekorfestés legtöbbször gyerekszobákban szokott előfordulni, ahol realisztikus kivitelben kérnek állatokat, növényeket, varázslényeket, univerzum részleteket, táj ábrázolásokat, fél portrékat, mely falfestés könnyen adja vissza a természetközeliség, és az élővilág magával ragadó hangulatát. Előfordul az is, hogy valaki kedvenc pop ikonját, vagy kedvenc sportolóját, esetleg rokonát vagy saját csemetéjét szeretné megörökíteni ebben a formában. Mivel ez a fajta freskó festés a teljesen homogén felületen festhető a legjobban, ezért a realisztikus dekor falak általában nem textúrázott felületre készülnek, és a legoptimálisabb egy fehér festékkel lealapozott, gipszkarton falrészre festeni őket.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Home&Design
Sztárok
Sanna Marint általában hivatalos, elegáns és visszafogott szettekben láthatjuk csak munkájából és pozíciójából kifolyólag, most azonban fehér estélyit öltött magára, amiben úgy tündökölt, akár egy...
Utazás
Lehet, hogy korábban már találkoztál ezzel a bejegyzéssel, azonban számos platformon újra megosztották azt a két képet, ami 35 év különbséggel készült.