Home&Design

A legelegánsabb kanapéstílusok: mutatjuk, milyen kanapék koronázhatják meg igazán a nappalidat

Ebben a cikkben áttekintjük a klasszikus kanapéstílusokat: ha elegáns otthonra vágysz, ezekkel képtelenség mellényúlni. Némelyik típus már évszázadok óta ismert, és többmillió otthont díszít világszerte.

A Chesterfield

A chesterfield egy igazi klasszikus, hagyományos stílusú kanapé. A legenda szerint a legelső ilyen darabot nem más, mint Chesterfield IV. grófja rendelte meg, innen ered a bútor neve.

A Chesterfield stílusú kanapék alacsonyak és párnázottak, ülőfelületük mélyen helyezkedik el. A karok jellemzően tekercseltek és néha túlnyúlnak a kanapé keretein, míg a kartámaszok és a háttámla egyforma magasságúak. A klasszikus Chesterfield gyakran bőrrel kárpitozott, és szögekkel van beszegve.

A Tuxedo

A Tuxedo és a Chesterfield kanapék hasonlóak, mivel mindkettő karjai és háttámlái azonos magasságban helyezkednek el. A fő különbség az, hogy a tuxedo kanapé esetében a karok általában merőlegesek a padlóra. A sziluett karcsúbb, a dizájn pedig valamivel letisztultabb.

A tuxedo kanapé hátsó párnái lehetnek rögzíthetők vagy lazák. A kanapék gyakran bojtosak, és hasonló stílusú párnák tartoznak hozzájuk. A stílust azt 1920-as évekből eredeztetik, ha tehát esetleg art deco típusú lakberendezésre vágyik, akkor ezt a kanapéstílust érdemes megfontolni. A tuxedo kanapék igen formálisan hatnak, így ha ilyen hangulatra vágysz, akkor érdemes beszerezni egy semleges színű darabot.

A századközepi modern stílus

A század közepén készült kanapé kulcselemei az elkeskenyedő, gyakran fából készült lábak és a letisztult sziluett. Díszes részletek azonban ritkán szerepelnek rajta. Habár a kanapé alacsony hatást kelthet, a kúpos falábak által megemelt váz szinte minden esetben a talaj fölött helyezkedik el.

Az angol tekercskaros kanapé

Ez a stílus több néven is szerepel, többek közt, mint a William Birch kanapé, Birch karos kanapé és Bridgewater stílusú kanapé. Maga William Birch egyébként a századfordulón gyártott bútorokat a Liberty London számára.

angol stílusú fehér tekercskaros kanapé Az angol tekercskaros kanapét néha Howard stílusú kanapénak is nevezik: a Howard & Sons egy XIX. századi brit kárpitos és bútorgyártó volt, egyik tervük eredetileg a Bridgewater névre hallgatott. Ha klasszikus angol vidéki hangulatot csempésznél a nappalidba, ez a tökéletes választás lesz!

Lawson

A Lawson stílusú kanapék laza hátpárnákkal rendelkeznek, és a háttámla épp olyan magasan van az ülés felett, mint az ülés mélysége. A karok tekercseltek, és alacsonyabbak a háttámlánál. A Lawson szabadon hagyott lábai miatt ez a kanapéstílus egy kicsit modernebbnek hat. Egy rászabott huzat inkább hagyományosabb hangulatot kölcsönöz neki, míg a fodros huzattal kifejezetten vidékies hatást kelthet.

A legnagyobb különbség az angol tekercskaros kanapé és a Lawson között, hogy a Lawson hátpárnái nincsenek a kerethez rögzítve. A Lawson karjai egy kicsit vaskosabbak és általában nem ferdék.

Fotó: Pexels /Andrea Piacquadio/

Oldalak

Home&Design
Lifestyle
A növekedés üteme egy ideig még nem fog változni, sőt 2040-re a 8,5 milliárdos plafont is elérheti a világ népessége, az évszázad végéig azonban fontos változásokkal kell számolni.
Sztárok
A celebritás a Nő a Tét című talkshowjának új adásában arról is szót ejtett, milyen nehézséget jelentett számára végigcsinálni 2009-es, emlékezetes Playboy-fotózását.
Home&Design
Legszívesebben mindegyiket elkészítenénk és naponta cserélgetnénk őket, annyira gyönyörűek!