Boldogság skandináv stílusban, avagy mi az a hygge?

Járjuk körbe, mi is az a hygge, amely köré a dán mindennapok épülnek, és ami nélkül nincs harmónia és nyugodt, kiegyensúlyozott élet.

Hygge

A boldogságkutatók minden évben elkészítik aktuális felmérésüket, amelyben évről évre a dánok nyernek, de általában a többi skandináv ország is jól teljesít. Vajon mi lehet ennek az oka? Mitől más a skandináv életstílus, lelkület, környezet, mint a miénk? Mi az, amit ők tudnak, és ami a mi életünkből vagy környezetünkből hiányzik? Ami talán a legfontosabb különbség: a kiegyensúlyozott dán életmód része a hygge. Erre a különleges dologra nekünk, magyaroknak még megfelelő szavunk sincs. A hygge egy olyan pozitív életérzés, életfelfogás, amely alkalmas arra, hogy boldogságot hozzon létre az életünkben. Nézzünk meg egy tipikus skandináv otthont, és gondolatban hasonlítsuk össze egy tipikus hazaival.

Vajon mi a különbség? A dán otthonok többnyire a kényelemre fókuszálnak, nem érdekli őket a divat vagy hogy mit szól a szomszéd. A tipikus dán otthon egyszerű és egyedi – de ez nem is kérdés, hiszen a skandináv lakberendezés híres arról, hogy letisztult, törekszik az egyszerűségre, és harmóniát, boldogságot teremt. Ehhez a boldogsághoz kapcsolódik a hygge is.

Mi lehet még hygge pillanat az otthonunkban? Lapozz és mutatjuk!

Leadfotó: 123rf.com, Fotók: Pinterest

Oldalak