Merész színek, természetes anyagok - Így viseld a tunéziai divatot

Ha eddig elkerültek az észak-afrikai ország különleges stílusú ruhái és kiegészítői, most megmutatjuk, miről maradtál le. Tippek elsőkézből.

Tunézia és a divat

Mi lehet a közös a magyar és a tunéziai divatban? Semmi, és pont ettől lesz olyan érdekes nekünk, európai nőknek. Teljesen más éghajlat, merőben eltérő kultúra és hagyományok szabták az észak-afrikai ország ruháit, azonban a modern trendek az utóbbi évtizedekben már őket is utolérték. Bizony, a hölgyek itt már nemcsak burkában és csadorban járnak, hanem farmernadrágban és akár haspólóban is. A városi és a vidéki nő öltözködése azonban itt is nagyon eltér, bár itt a szakadék sokkal meredekebben tátong, mint bárhol a világon. A tunéziai kortárs ruhatervezők és dizájnerek éppen ezért az öltözködési hagyományok tisztelete mellett alkotják meg kollekcióikat. Hol a ruha anyagában, hol a szabásában próbálják belecsempészni az elmúlt évszázadok autentikus stílusát a modern darabokba, amelyek a világ bármely pontján beépíthetők egy modern nő ruhatárába.

Személyesen is megbizonyosodhattunk erről 2019. októberében, amikor egy sajtóút keretében a tunéziai főváros, Tunisz környéki showroomokat látogattunk meg olyan híres divatbloggerekkel, mint Festy, Iszak Eszti és Csalár Bence. A tanulmányi útra velünk tartott még a Budapesti Metropolitan Egyetem két hallgatója, akik megnyerték a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal által meghirdetett divatversenyt. Katona Dóra Mya másodéves divattervező hallgató egy fantasztikus, Tunézia ihlette ruhával, míg Bugyik Nikolett egy ékszerkollekcióval győzedelmeskedett. Ennyi avatott divatguruval pedig maga volt a mennyország elmerülni az afrikai divat világában.

Mozgalmas, élénk, autentikus

A divatnak főleg európai fővárosai vannak, mindenki hallott már a párizsi vagy éppen a milánói divathétről, amikor a világ fashonista része megkezdi éves zarándoklatát, hogy felfedezze a legújabb trendeket. Tunézia nem akar a világ legnagyobb divatfővárosa lenni, azonban az afrikai kontinens egyik virágozó divatparadicsoma, ahol már évek óta regionális divathetet tartanak és gombamód szaporodnak a különböző showroomok is. A következőkben pedig be is mutatunk néhányat közülük - a teljesség igénye nélkül -, amelyeket feltétlenül keress fel, ha itt jársz és szeretnél valami különleges tervezői darabot a bazáros verziók helyett.

1. Cachemire

A 36 éves Azza Haddad a Cachemire showroom tulajdonosa és tervezője egy olyan tunéziai nő, aki nemcsak hitt az álmaiban, hanem valóra is váltotta azokat. 2006-ban elvégezte a helyi iparművészi képzést, majd elindította saját belsőépítészeti cégét. A szakmai sikereit azonban felváltotta az anyaság, ekkor fennmaradó szabadidejében ékszereket kezdett el gyártani, amelybe teljesen beleszeretett.

Apránként létrehozta saját márkáját, amelyben ma már több ezer darabból álló kollekció található, a kiegészítőktől a ruhákig, egy vidám és trendi showroomban. Azza azt mondja, nagy a verseny, így azért, hogy megkülönböztesse magát másoktól, nagyon egyedi darabokat készít és mindig próbál újítani. Afrikai szinten ő luxuscikkeket árul, valójában azonban sokkal megfizethetőbb egy-egy tervezői darab nála, mint Magyarországon.

Az anyagok minősége pedig elképesztő. Ahogy a márka neve is mutatja, sok termékük készül kasmírból. Madridtól Nizzáig imádják az egyedi darabokat, melyekre a vidámság és a túldíszítettség jellemző, ami a sokszor egysíkú, tone-in-tone alapú, európai öltözködésünket szempillantás alatt képes feldobni anélkül, hogy az ember papagájnak érezné magát.

2. Caméléon Création

A 2010-ben alapított ékszermárka népszerűségét jól mutatja, hogy darabjait a legnagyobb tunéziai sztárok viselik nyilvános eseményeken. A tervező, Chiraz Khechine egy igazi modern nő, aki nemcsak elképesztő csecsebecséivel, hanem közvetlen stílusával is lehengerelt bennünket. Saját vállalkozását önerőből alapította és azt mondja, hogy élvezi a függetlenséget, esze ágában sincs férjhez menni.

Az ékszerek tekintetében azonban ragaszkodik a hagyományokhoz, Tunézia és Afrika fő jelképeit használja, mint az íves, kapura emlékeztető motívumok, a hal vagy éppen Fatima keze. A kiegészítőkhöz felhasznált alapanyagok mind természetesek, bőrrel, fémmel és fával dolgozik. Az ékszerek leglátványosabb eleme a fődísz, amelyeket lézervágott rézlapokból applikál össze. A legjellemzőbb színek a fehér, a kék és az arany, de a pirossal és a pinkkel is kísérletezik a dizájner. Az eredmény magáért beszél, egyszerre modern és autentikus.

3. La médina création

Ha pedig igazán bátor vagy és nem riadsz vissza az extrém túldíszítettségtől, feltétlenül keresd fel a tuniszi La médina création üzletét. Érdemes összekötni a fentebb bemutatott Cachemire showroom meglátogatásával, mivel mindössze csak egy utcára találhatóak egymástól. A kacskaringós utcák kis házai elképesztő manufaktúrákat rejtenek, ilyen az Olfa Mehaoued által vezetett alkalmi ruhákat kínáló szalon is.

Minden egyes ruhájukat kézzel készítik, a legegyszerűbb flittermintákat is egyesével varrják fel az asszonyok a méretes ruhakölteményekre. A komfort itt csak másodlagos, minden a megalomániáról és a lehengerő látványról szól. A menyasszonyoknak, vőlegényeknek és a násznépnek is szolgálnak ruhákkal, amelyeket nagy divatbemutatókon prezentálnak a közönségnek. A tunéziaiak imádják ezeket az egyedi darabokat, minket pedig teljesen elképesztett az az aprólékos és pontos munka, amivel a showroom hátsó részében dolgoztak a varrónők.

4. Sofien ben Gamra

A labirintusszerű tuniszi medinában találjuk a tunéziai divat egyik legnagyobb képviselőjét, Sofien ben Gamrát, aki már több alkalommal ellátogatott Magyarországra is. A piacon megbúvó kis üzletében a tradicionális tunéziai viseletek és ruha-kiegészítők világába kalauzolt minket.

Bemutatta többek között azt a hagyományos fémpapucsot, amelyet a hajadon lányok a hagyományos, esküvő előtti hamam fürdőben viselnek. Megismerkedtünk továbbá az arab férfi divat egyik fontos emelével, a kufival is, amelyet számos anyaból és színből állítanak elő. Tunéziában a vörös szín a legnépszerűbb, míg a libanoniak a feketét kedvelik. Gyártanak már nőknek készült nemez kalapokat is, ám a hőség miatt ezeket már inkább nem próbáltuk fel. Egy fotó kedvéért vagy akár otthoni használatra azonban szívesen ajánljuk.

Megmutatjuk a népszerű vakációs úti cél legmodernebb programlehetőségeit és legmenőbb Instagram-spotjait a tengeren és a sivatagon túl.

Leadfotó: Festy, Iszak Eszti, Femcafe.hu

Oldalak

Szólj hozzá Te is!