Fashion&Beauty

Tartós hajegyenesítés: módszerek és amit tudni kell róluk

Ezekkel a dolgokkal érdemes tisztában lenni, ha gondolkozol a tartós hajegyenesítésben.

Tartós hajegyenesítés

Minden nő hosszú, fényes, gyönyörű hajról álmodik, ennek érdekében pedig számos praktikát, módszert kipróbálnak, többek között például a tartós egyenesítést. Mielőtt azonban valaki belevágna a dologba, van pár tény, amivel célszerű tisztában lenni. A technika lényege, hogy kémiai anyagok segítségével hosszútávon eltünteti a hullámokat és a göndörséget, végeredményben pedig egy könnyen kezelhető frizurát kapunk. A projekt persze korántsem ilyen egyszerű.

Típusok

Általában négyféle hajegyenesítő módszert szoktak emlegetni, ezekről lesz szó az alábbiakban részletesen:

 • brazil (keratinos) kezelés,
 • japán módszer (végleges),
 • kémiai egyenesítés,
 • szerkezeti átalakítás.

1. Brazil (keratinos) kezelés

A keratin a hajszálakat felépítő fehérje, ami jelen van a fogaknál és a körömnél is. Ez is közrejátszik abban, hogy a frizuránk egyenes és fényes legyen, ugyanakkor mivel a protein csökkenhet a szervezetben egy helytelen étrend vagy bizonyos kor után, így ezzel párhuzamosan a hajunk is száraz lehet, töredezetté és nehezen kezelhetővé válhat. Annak érdekében, hogy visszakapjuk eredeti állapotát, pótolnunk kell a fehérjét. A keratinos - más néven brazil - egyenesítés megoldás lehet a problémára, de mielőtt belevágnánk, érdemes alaposabban utánanézni, miben is rejlik a módszer csodája.

A kezelés lényege, hogy képez egy keratinos réteget a hajon, aminek eredményeképp egyenes, selymes frizurát kapunk. Köztudott, hogy a tartós egyenesítő módszerek eléggé roncsolják a haj szerkezetét, de ez a technika a többinél gyengédebb és biztonságosabb. Azoknak is ajánlják, akiknek a festés és rendszeres hőkezelés következtében roncsolódtak, károsodtak a tincseik, ráadásul előnye még, hogy maximum két órás a procedúra, így nem kell egy egész napot a fodrásznál töltenünk.

A brazil módszer nem alkalmaz erős kémiai anyagokat, hiszen a keratin természetesen is előfordul a hajszálakban. Bár sokan hívják "állandó" egyenesítésnek, a kezelés hatása maximum hat hónapig tart átlagosan. Jó hír azonban, hogy a rendszeres alkalmazásával az eredmény egyre jobb lesz, nem véletlenül annyira népszerű a nők körében.

Előnyök

 • Biztonságos a kezelés, a végeredmény szuper puha, könnyen kezelhető és selymes haj;
 • minden hajtípusra alkalmazható, nincsenek mellékhatások;
 • a technika védelmet nyújt a káros UV sugarak ellen is, valamint helyreállítja a hajszálak szerkezetében keletkezett károsodásokat.

A brazil kezelés után egy hétig "tömött" és nagyon dús lehet a hajad, a hirtelen keratintúltengés miatt, de nem kell aggódni, mert ez elmúlik.

Hátrányok

 • A kezelés nem olcsó, érdemes előtte mindenképp konzultálni szakemberrel és tájékozódni a lehetőségekről;
 • igaz, hogy bármilyen hajtípusnál alkalmazható, de például terhesség alatt nem ajánlott, mert bejuthatnak a fejbőrbe olyan anyagok, melyek nem tesznek jót a kismamáknak;
 • a fenntartásánál figyelni kell pár dologra, például nem használhatunk olyan sampont, ami nátrium-kloridot tartalmaz;
 • a megbízható eredmény érdekében célszerű magasan képzett szakemberekkel - fodrászokkal - megcsináltatni a kezelést, de ők lehet, hogy drágábban dolgoznak, mint az átlag.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

Fashion&Beauty