Fashion&Beauty

Rejtett kamerás felvételek buktatták le a legnépszerűbb online divatmárkát - embertelen körülmények uralkodnak a gyárakban

Egy dokumentumfilm tárta fel, hogy a Shein darabjait gyártó kínai üzemekben embertelen körülmények között, fillérekért, 18 órákat gürcölnek a ruhamárka dolgozói. A cég szóvivői is nyilatkoztak az ügyben.

A fast fashion ára

Az, hogy a fast fashion milyen káros a környezetünkre, senkinek nem újdonság. Az viszont, hogy a szigorítások és a különböző fair trade és eco-barát tanúsítványok ellenére továbbra is léteznek gyárak, ahol a profit érdekében kizsákmányolják a rászoruló embereket, egyenesen felháborító. A Channel 4 Untold: Inside the Shein Machine (A Shein gépezetének belsejében) című új dokumentumfilmje feltárta, hogy milyen körülmények között dolgoznak a ruhaipari munkások az e-kereskedő ellátási láncának részét képező néhány kínai gyárban és az eredmény elborzasztó. A rejtett kamerás vizsgálat során kiderült, hogy a munkások maximum havi 500 fontot (kb. 237 ezer forint) kereshetnek, napi 500 ruhadarab előállításáért. Eközben mások nem kapnak alapbért, és 0,27 jüant (15-16 forint) fizetnek nekik egy-egy legyártott ruhadarab után. A vállalat hírhedten több száz új stílussal rukkol elő hetente - melyek nagy része lopott - és olyan ruhákat készít, amelyeket pár ezer forintért kaphatóak. A márka különösen népszerűvé vált a fiatalabb generációk körében, akiket a megfizethető, divatos megjelenés miatt vonz az oldal, írja az in.hu, a Fashionunited cikke alapján.

A 47 perces műsorban a gyárban dolgozók számolnak be a rossz munkakörülményekről, többek között azt állítják, hogy nincsen szabadnapjuk, a hét minden napján kötelesek dolgozni. Félnek, hogyha kihagynak 1-1 napot nem lesz elég pénzük ételre. A dokumentumfilm műsorvezetője, Imran Amrain úgy nyilatkozott a vállalkozásról, hogy: „Ez egy alulról jövő küzdelem. Ha valaki egy kicsivel többet vág le az előállítási költségből, akkor máris megelőz téged. A fast fashion márkák állandó versenyben állnak, függetlenül attól, hogy hol vannak a gyáraik, vagy hol van a székhelyük.”

Látszatintézkedések vagy felelősségvállalás? A Shein környezetvédelmi kötelezettségvállalások sorát jelentette be! Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
Gisele Bündchen kis túlzással az egész világot lenyűgözte legújabb képével, ahol semmilyen textil nem takarja idomait.
Lifestyle
A háromgyermekes anyuka története néhány éve letarolta a világot, hiszen ő volt az egyik első nő, aki arra kérte a plasztikai sebészt, hogy operáljon belőle sussexi hercegnét. A végeredmény megosztó...