A pólók különös története: Ezért olyan elengedhetetlenek a divatvilágban

Fontosabb dolgok állnak mögötte, mint gondolnád.

Pólódivat

A pólók mindig is divatosak voltak. Ki rövidebb, ki passzossab, ki bő fazonban szereti őket, de valamilyen formában mindenkinek ott vannak a szekrényében, legyen nő vagy férfi az illető. Ezek a ruhadarabok hosszú utat tettek meg a népszerűségig, de csak az 1950-es évek hozták meg nekik az áttörést, ekkor lettek igazán kelendőek. Bár sokan csak egy egyszerű ruhadarabnak tartják őket, a pólóknak sokkal nagyobb kulturális szerepe van, mint az bárki is gondolná. A londoni divat- és textilmúzeum komoly kutatást végzett a pólók történelmét illetően a kezdetektől egészen a jelenünkig, és olyan dolgokat fedeztek fel, ami sokak számára újdonság lehet.

A pólók története

A pólóviselés története egészen az ókorig nyúlik vissza: a mai t-shirt elődje a tunika volt. A valódi pólók a 19. században születtek meg az Egyesült Államokban, és leginkább a férfi munkások viselték őket. Eleinte nem arattak túl nagy sikert, ám nem sokkal később a Cooper Underwear Company forgalmazni kezdte ezeket a darabokat. 1913-ban az amerikai haditengerészet egyenruhájának szerves részévé vált a hófehér, pamut anyagból készült rövidujjú. Az 1920-as évekre a pólók a nyári ruházat alapdarabjai lettek, az 1940-es években pedig már az amerikai középiskolások viseletéhez is hozzátartoztak. 1955-ben azonban nagyot fordult a világ és ez az egyszerű ruhadarab a fiatal lázadók jelképévé vált. Az 50-es éveket megelezően a póló csupán alsóneműnek számított, ezt a hagyományt maga James Dean színész borította fel az ikonikus kék farmer-fehér póló kombinációval, amelyben filmjeiben is gyakran láthatjuk.

Az 1960-as években megjelentek azok a nyomtatási módszerek, amelyek alapjaiban változtatták meg a póló történetét, a divatvilágot és a népi kultúrát is, hiszen megjelentek a grafikák. Eközben ugyanabban az időszakban a briteknél még mindig nem volt trend ez a ruhadarab és társadalmilag sem volt elfogadott viselet. Tíz évet kellett rá várni, mire Angliát is meghódította, ekkortájt jelentek meg rajtuk a grafikák, tipográfiai minták. A póló valóban alapvető módja lett annak, hogy az ember elmondja a világnak, hogy ki ő, és mit képvisel. És ekkor kezdődött a pólók valódi szerepe az életünkben.

Üzenet a pólón

Bár a póló története az 50-es években kezdődött, igazán a 70-es évekre terjedt el és vált a hétköznapi öltözködés részévé. Akkoriban lett népszerű a kedvenc zenekarok logóinak viselése, mint Rolling Stones zenekar és John Pasche művész által alkotott nyelv és ajak ikonikus szimbóluma.

Az emberek már a pólójukon keresztül is tiltakozhattak vagy kifejthették a véleményüket olyan kérdésekben, mint a vietnámi háború. A 70-es évek végén már a kulturális hovatartozást is kifejezhették vele: hozzátartozott például a Nagy-Britanniában zajló punkmozgalom viseletéhez is.

Bár ma már 2019-et írunk, eltelt több évtized, a pólók népszerűsége azóta is töretlen. Manapság az önkifejezés fontos részét képezik, hiszen még mindig előszerettel viseljük a különböző feliratokkal, zenekarokkal díszített darabokat. "Nem hiszem, hogy ezek a darabok valaha is kimennek a divatból" - mondta a londoni múzeum kurátora, Dennis Nothdruft.

Leadfotó:123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!