20 érdekes tény a napszemüvegekről

A napsütéses napok elmaradhatatlan kiegészítője a napszemüveg, mely a legtöbb ember számára egyet jelent a nyárral. Következzen pár érdekes és elképesztő tény erről a kiegészítőről!

Gladiátorok és fény

A legenda szerint már Néró is viselt napszemüveget, hisz az uralkodó nem látta a naptól a gladiátorok küzdelmét, így drágaköveket foglaltatott egy furcsa keretbe, hogy a színes, fényszűrös lencséken keresztül nézhesse a harcot.

Már megint a kínaiak

A 12. században már Kínában is készítettek szénnel sötétített lencséjű szemüvegeket, hogy valamelyest védjék a szemet a fénytől.

A látásproblémák ellen is jó?

1752-ből maradt fenn James Ayscough feljegyzése, melyben egy tintával színezett lencsét említ az angol optikus. A felfedező nem a nap elleni védelemre készítette a lencsét, hanem abban bízott, hogy a kék és zöld színezés javíthat egyes látásproblémákon.

Divatos szifiliszesek

A 19. században receptre írták fel a sárgás-barnás színezésű lencsével ellátott szemüvegeket, hisz a szifiliszben szenvedők szeme rendkívül érzékeny volt a fényre.

Katonaságtól a sztárokig

A híres Ray-Ban Aviator napszemüveg a ballonkabáthoz hasonlóan a katonaságnál volt eredetileg divat. A színezett lencséket Douglas MacArthur hozta divatba a pilótáknál, hisz a generális a második világháborúban szinte folyamatosan viselte a napszemüvegét a szeme védelmének érdekében. A Ray-Ban szemüveg eredetileg zöld műanyaglencséből és egy vékony fémkeretből állt, ám miután Humphrey Bogart is felfedezte a napszemüveget a márka üzleti megfontolásból már feketével és barnával sötétített lencséket is árult.

Fotó: fashionwallpaperhd.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!