Ezt jelentik azok a fehér pöttyök, foltok a körmödön - nem vitaminhiányra utal

A körmeid állapota sokszor választ adhat arra, hogy épp mi zajlik a testedben. Az elszíneződések például gombás fertőzésre utalhatnak. Egy másik látható jel, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni: amikor fehér foltok jelennek meg a körmökön.

Mit jelentenek valójában a fehér foltok a körmökön?

„A fehér foltok összefüggésben lehetnek egy egészségügyi problémával, vagy a nem megfelelő körömápolással” - mondja Emma Eskander, a Gilded Ritual, egy New York-i székhelyű körömszalon igazgatója. De mit tehetsz a körmökön lévő fehér foltok ellen, és mikor kell orvoshoz fordulnod?

A körmökön lévő fehér foltok kialakulásának leggyakoribb oka a körmök helytelen kezelése, ápolása. „Ha fehér foltok találhatók a körömlemezen, és nem lehet könnyen lekaparni vagy eltávolítani, akkor ezeket pontszerű leukonychiának nevezik, és a körömmátrix, más néven a félhold terület sérülése, traumája miatt alakulnak ki” - magyarázza Dr. Dana Stern bőrgyógyász és körömspecialista. „Ezek a fehér foltok a köröm növekedésével lenőnek, és különösen gyakoriak azoknál a gyerekeknél, akik hajlamosabbak ezekre a sérülésekre, és sokkal vékonyabb, kevésbé erős körömlemezeik vannak.”

A körömlakk hosszabb ideig tartó viselése is fehér foltokat okozhat a körmökön. A jó hír az, hogy bizonyos technikákkal könnyen eltávolíthatók. ,,A körömön lévő fehér foltok egy másik típusa onychomycosis néven ismert. A krétás fehér foltok körömgomba miatt alakulnak ki, amely megtámadja a körömlemez egyes rétegeit" - mondja Dr. Stern.

Mi okozza ezeket és mit tehetsz ellen? Lapozz, hogy megtudd!

Oldalak

  • 1
  • 2