Hirdetés

"A vörös a szenvedély színe" - vallja Valentino, a szerelmes nő tervezője

Létezik szerelem első látásra. A ritka pillanatok egyike két ember között, egy különleges mindent elsöprő alkalom, ami csodálatos érzés, ha megtörténik. Azonban ez az érzés akár gyakranismétlődhet egy-egy álomszerű ruha, cipő vagy egyéb kiegészítő felfedezésekor, ami rögtön rabul ejti szívünket, és azt mondjuk...megtaláltam az igazit! Számtalan hölgy érez így, ha meglátja kollekcióit, amelyekből árad a nőiesség, a romantika, és ami egyszerre klasszikus, de mégis modern. Fényűző modelljeiből sugárzik az olasz temperamentum. Ruhái a női test mozgásával kelnek életre. Lágy esésű finom alapanyagok, szenvedéllyel átitatott vörös árnyalatok, méltóságteljes megjelenés. Ez Valentino!

Egyértelmű volt előtte az út

Valentino Clemente Ludovico Garavani 1932 májusában látta meg a napvilágot, az olaszországi Voghera városában. A művészetek és a viselhető művészet iránt igen nagy érdeklődéssel volt már egész fiatalon. E mellé párosult elképesztő rajz tehetsége. Nem volt kérdés, hogy a nagynénja, Ernestina Salvadeo által vezetett divatiskolában kezdje meg tanulmányait. 1949-ben Franciaország felé vette az irányt, hogy ott tudja magát tovább képezni. Párizs két legrangosabb divatiskolájába nyert felvételt, az Ècole Dés Beux Arts és a Chambre Syndicale de la Couture Parisienne nevű iskolákba.

Tanulmányai befejeztével több nagy múltú divatház is kíváncsi volt illusztrációira, ezért a vezető tervezők mellett kitanulhatta mestersége fortélyait. Jacques Fath, Jean Dessès, Balenciaga, és Guy Laroche mind a segítői voltak. 1959-ben viszont mégis úgy döntött, hogy visszatér Olaszországba, és Róma városában az előkelő üzletek utcájában, a Via Condottin nyitotta meg saját üzletét.

Egy évvel később ismerte meg üzlettársát, Giancarlo Giammettit, munkakapcsolatukból barátság, majd szerelem szövődött. Valentino kezdeti üzleti nehézségeitől és ezáltal a majdnem csődbe jutástól sikerült Giammetti-nek megmentenie majd együtt nemzetközi márkává építették fel a divatházat. 1962-ben Firenzében a Pitti Palace-ban debütált első kollekciójával, aminek óriási sajtóvisszhangja volt, egyre többen akarták Valentino csodás, szemet gyönyörködtető ruhakölteményeit.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!