A szemsmink történelme

A nők már évezredek óta megtesznek mindent azért, hogy szépek legyenek. A hangsúlyos szemek már a kezdetek óta dominálnak, ha sminkről van szó, így nem árt tudni pár érdekes és egészen elképesztő információt.

Kr.e. 4000-ben már sminkeltek

A nők már a kezdetekben is a szemeket hangsúlyozták ki leginkább, ezért a sötétítő por volt a rituálék egyik fő eleme. Szenet használtak a szemek kihangsúlyozására, mely védelemként szolgált a gonosz lelkek ellen és a hiedelem szerint megvédte az élőket. Gyakran galenitet, malachitot, faszenet vagy kormot tartalmazott ez a festék, melyet krokodil ürülékkel, vízzel vagy mézzel kevertek el a könnyebb használhatóság érdekében.

Kleopátra és a cicás vonalak

Kr.e 69 és 30 között a szén használata elterjedt a babilóniai, a görög és a római területeken is. A híres egyiptomi királynő, Kleopátra tovább erősítette a szemfesték használatát, mely segített megerősíteni a királynő isteni származásának hiedelmét.

A sminkelés sötét évszázadai

A Római Birodalom bukása után a szén használta megváltozott Európában, míg a Közel-Keleten továbbra is vallási jelentőséggel bírt a sötét por. A sminkelést csúnyának, illetlennek tartották a nyugati kultúrákban egészen a viktoriánus korszakig. 1830-ban már a sminkelés fő célja a hosszú és sötét pillák elérése volt, ennek érdekében a viktoriánus hölgyek otthon előállított, hamuból vagy koromból készült, bodzalével vegyített meleg keveréket vittek fel a szempillákra.

Az első spirál

1860-ban jelent meg a piacon az első olyan szempillaspirál, mely nem tartalmazott erősen toxikus anyagokat. Az Eugene Rimmel által megálmodott kozmetikumot az egyiptomi szén ihlette, de az akkoriban feltalált vazelinból is tartalmazott egy keveset.

Fotó: pinterest.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!