A nők 70 százaléka rosszul használja az arcradírt - többet árt, mint használ

Sok nő azt gondolja, az arcradírozás csak jótékony hatással lehet a bőrre, hiszen eltávolítja az elhalt hámsejteket, ezáltal pedig megújítja a felszínt. Ez igaz is, viszont ha nem megfelelően alkalmazzuk az úgynevezett "scrub" készítményeket, többet árthatunk, mintsem használnánk a bőrünknek.

Az arcradír helyes használata

Mi az arcradírozás pontosan? A folyamat lényege, hogy a bőrfelszínről eltávolítjuk az elhalt hámsejteket, ezzel pedig ragyogóbb, simább arcot kapunk, és előkészítjük annak további ápolását. Különösen fontos ez a lépés a szépségrutinunkban 30 év felett, hiszen az idő előrehaladtával egyre több finom ráncunk jelenik meg, valamint kevésbé lesz a bőrünk rugalmas és üde, fiatalos. Nem mindegy azonban, hogyan alkalmazzuk a hámlasztó készítményeket. A legtöbben sajnos túl gyakran és túl erősen dörzsöljük át az arcunkat, ez viszont - főként az érzékeny bőrűeknek - több kárt okozhat, mint hasznot, mert megsértjük a bőrfelszínt, amely pirosodáshoz, kiütésekhez vezethet. Bőrgyógyász tanácsai alapján a következőkben leírjuk, hogyan kell helyesen radírozni.

Két fajtája van - kémiai és alap

Az alap hámlasztást mi, magunknak otthon elvégezhetjük, ha van kéznél egy forró vizes törölköző, arcradír, vagy akár egy erre a célra kifejlesztett készülék. A kémiai hámlasztók viszont olyan összetevőkkel dolgoznak, mint az alfa- vagy a béta-hidroxi-savak (szalicil- vagy glikolsav például), amelyek a sejteket feloldják. A bőrtípusodtól függ, hogy melyiket alkalmazod, de az érzékeny bőrűeknek nem ajánlják utóbbit - legalábbis nem túl gyakran.

Hogyan és milyen gyakran kell radírozni?

  • Érzékeny bőrre: különösen gyengédnek kell lennie a radírozásnak, és hetente egyszer vagy kétszer szabad végezni. Meleg, nedves törölközővel (puhával, nem durvával) vagy enyhe kémiai szerrel (alacsonyabb hatóanyag-százalékkal) kell hámlasztani. Ahol kiütés vagy pattanás van az arcon, azt a területet érdemes kihagyni.
  • Zsíros bőr esetén: ez a típus jobban tolerálja az igénybevételt, ezért hetente akár négyszer-ötször is radírozható. Érdemes este végezni, majd gazdagon hidratáló szérumot használni.
  • Normál és kombinált bőr esetén: a különböző módszerek bármelyikét optimális eredménnyel alkalmazhatod hetente háromszor.

Fontos megjegyezni, hogy finom mozdulatokkal végezzük az arcradírozást, ne durva dörzsölést alkalmazzunk. A folyamat után mindig hidratáljunk, kezeljük a bőrünket szérummal vagy más ápoló termékkel.

Fotó, leadfotó: 123rf; forrás: Women's Health

Oldalak