Válaszd inkább a frisset! Fűszernövények cserépben
Illatos, egészséges, finom és gyönyörűen mutat a konyhádban, mi az? Egy bokornyi zöld fűszernövény, kattints és mutatunk hármat, ami jól fogja magát érezni cserépben is.
Ezek a cserepes fűszernövények nem igényelnek túlzott gondoskodást, megfelelő nekik az általános virágföld és elég őket kétnaponta meglocsolni. Egy szabály van, mihamarabb át kell ültetni őket egy jóval nagyobb cserépbe. Ha a bolti, apró cserépben hagyjuk őket, akkor hamarosan el fognak pusztulni, ugyanis ez túl kicsi nekik és azt sem tudhatjuk, hogy mikor locsolták utoljára, és mivel kezelték a földet.
Rozmaring
A rozmaring kezdetben csak egy kis, vékony, egyenes ágacska, ám az idő folyamán formás bokor kerekedhet belőle. Főként a napos helyeket kedveli, tavasztól ki lehet költöztetni az erkélyre, vagy a teraszra, egyáltalán nem fogja megviselni.
A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító és frissítő. Serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Illóolaja kiváló hajkondicionáló.
A rozmaring rendkívül jól mutat függő cserépben, amikor virágba borul, apró fehér virágokkal ajándékoz meg. Régebben ezekkel az apró virágokkal díszítették a menyasszony hajkoronáját, a tisztaság és szűziesség jelképeként.
Zsálya
A friss zsálya kissé ezüstös fényű, levele bársonyos, nincsenek rajta foltok, se sárgás elszíneződések. Fontos, hogy egészséges növényt vigyünk haza, de a legjobb választás az, ha mi magunk neveljük magról.
A zsálya jól illik az olasz konyha fogásaihoz, a paradicsomos ételekhez, levelekhez és húsos ragukhoz is. Adagolásával vigyázni kell, mert nagyon erőteljes az íze.
A zsálya gyógynövényként is használatos, antiszeptikus, gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, jól hat a memóriára, nyugtatja a bél- és idegrendszert, javítja a koncentrációt.
Kakukkfű
Mivel ez a fűszernövény rendkívül gyorsan szaporodik, így jó nagy cserepet vagy egy egész balkonládát különítsünk el neki. Évelő növény, és érdemes csak a második évtől felhasználni a hajtásait és leveleit, mert ha az első évben kopasztani kezdjük, akkor nem fog szaporodni.
Tavasztól őszig szintén kiköltöztethetjük, de ha erre nincs lehetőség, akkor rakjuk közvetlen napfényre és tegyük a nyitott ablakba, hogy a rovarok be tudják porozni.
A belőle készült tea segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében. Emésztési zavarok esetén is jó szolgálatot tesz, gyulladásgátló és vizelethajtó hatású, csökkenti a menstruációs fájdalmakat.
Mi szól a friss fűszerek mellett?
- A friss fűszerek íze és illata sokkal intenzívebb, mint szárított, porított társaiké.
- Friss fűszerből kevesebbet kell felhasználnod, mint az előre csomagolt változatból, így gazdaságosabbak is.
- Mivel a legtöbb fűszer egyben gyógynövény is, így a levelekből nem illan el a gyógyerő és a vitamin, mert hamar felhasználásra kerülnek.
- Nem kell félned attól, hogy valamilyen idegen, vagy káros anyaggal kezelték, hiszen te magad nevelted otthon.
- A konyha tökéletes díszei és természetes légfrissítői lehetnek, úgyhogy tedd őket feltűnő helyre és legeltesd rajtuk a szemed.